Sunt expresiile pe care orice creștin le folosește, însă te-ai întrebat vreodată care este originea cuvintelor „Aleluia” și „Amin” și ce înseamnă aceste cuvinte?
La începuturile creștinismului, cuvântul „Aleluia”, așa cum se întâmplă și astăzi, era rostit în cadrul slujbelor din perioada Sărbătorilor Pascale, nefiind folosit în perioadele de post.
Termenul este des întâlnit înVechiul Testament, înPsalmii lui David, precum şi în Noul Testament. De asemenea, termenul definește şi un cântec liturgic din timpul slujbei, cantat înainte de citirea din Evanghelie.
Cuvântul „Aleluia” provine din limba ebraică, „Hallelujah”, însemnând „Lăudaţi pe Yah/Jahwe” (YHWH). Tetragrama (nume format din patru litere) YHWH este numele ebraic al lui Dumnezeu, derivat din verbul „hyh”, care se traduce prin „ a fi”. În Biblia ebraică se spune că acest nume a fost auzit de Moise pe Muntele Sinai.
Cuvântul „Amin” este folosit în textele religioase și în practica Bisericii creștine ca o formulă de încheiere a rugăciunilor, însemnând „Adevărat!/ Așa să fie!”. Originea acestei expresii își are originile tot în limba ebraică, unde este un derivat de la verbul „aman”, care înseamnă „a fi ferm”, „a avea credință”.