Masa de Paste este probabil cel mai mare eveniment din an pentru multe familii. Pregatirea mesei pentru toti membrii familiei, din care unul este vegetarian, unul prefera carnea la gratar bine facuta, altul doreste carnea mai putin bine facuta, poate fi un cosmar; dar alegerea si degustarea vinului potrivit este o adevarata placere!
Un asemenea eveniment implica vinuri nobile, speciale. Va recomandam cateva trucuri cand alegeti vinul pentru masa de Paste:
Asociati corpolenta vinului cu cea a mancarii. Vinurile corpolente se asociaza foarte bine cu mancarea grasa
Asociati intensitatea aromelor celor doua – exemplu aroma intensa a Sauvignon Blanc-ului cu asparagus – si de asemenea luati in calcul caracterul fructuos al vinului – gustul de capsuni ale Pinot Noir se asociaza foarte bine cu rata servita cu un sos delicious de fructe.
Asociati aciditatea vinului si a mancarii – vinurile cu aciditate ridicata se asociaza foarte bine cu mancarea grasa, asa cum sucul de lamaie taie grasimea somonului afumat.
Evitati sa asociati mancarurile sarate cu vin
Textura mancarii trebuie asociata cu structura vinului – cu cat vinul este mai taninos, cu atat mancarea poate fi mai grasa
Intotdeauna serviti un vin mai dulce decat mancarea. Dulceata vinului potenteaza gustul mancarii. Puteti descoperi adevarata savoare a vinului.
Iata mai jos cateva recomandari de asociere a vinului Cramei Basilescu cu masa de Paste:
Idei de aperitiv
Cu atat de multe optioni din care sa alegi, este o provocare sa decizi ce rezultat vrei sa obtii cu aperitivul tau. Aperitivul trebuie sa fie cu aciditate ridicata pentru a-ti “lasa gura apa”. Mai jos gasesti optiuni de asociere culinara cu vinurile Cramei Basilescu– potrivite oricarui gust:
Feteasca Alba – Ingeri din Micul Paris sau Eclipse. Este un vin floral şi fructuos, care prin aroma sa aminteşte de mirosul viţei de vie perlată de rouă. Proaspăt si echilibrat, gustul este caracterizat de amploare si expresivitate, adaugandu-se nuaţele de vanilie şi migdale ce provin din fermentare şi batonaj în baricuri. Are un postgust persistent si păstrează în el prospetimea strugurilor din care provine, ceea ce îi conferă o finete deosebită.
Sauvignon Blanc – Ingeri din Micul Paris sau Eclipse – Este un vin proaspăt, răcoros cu aromele tipice de strugure, cu gust floral si exotic, usor crocant daca este servit la temperatura potrivita. Aciditatea revigorantă susţine explozia de arome fructoase si exotice, care se menţin elegant şi în postgust.
Riesling Italian – Eclipse – este un vin fin şi complex în acelaşi timp, cu un miros pronunţat de grapefruit la care se adaugă un parfum fin de caise şi piersici coapte. Gustativ te surprinde cu arome de fructe coapte, uşor crispy, flori de vară, cu un atac un pic dulceag, doar cât să potenţeze decent buchetul.
Golem alb – o idee fantastica daca ai buget. Te impresioneaza prin complexitatea sa aromatică cu nuanţe de flori de câmp, trandafir, soc si tei, armonizate cu parfum de fructe, preponderent pere, grapefruit si ceva urme de fructe exotice. Gustul este proaspăt, echilibrat, Chardonnay-ul aduce partea aromată şi citrică, iar Feteasca Albă contribuie cu eleganţă si vinuozitate. Postgustul se încheie cu fruct dulce amărui, usor fumee .
Roze – Ingeri din Micul Paris sau Eclipse – o idee indrazneata. Sunt vinuri echilibrate, cu o aciditate plăcută si răcoritoare. Aroma este compusă din note elegante de vanilie, scorţişoară şi piper negru, datorată faptului că o parte din el a fost maturat în baric.
Idei pentru Felul principal – Main courses
Vinurile pe care alegi sa le servesti la felul principal se bazeaza pe felurile de mancare deservite. Iti recomandam mai jos cateva vinuri nobile pentru friptura de Paste. Vinuri rosii, cu personalitate – daca meniul de Paste contine friptura traditionala cu garniture diversificate, atunci alege un vin rosu cu personalitate:
Golem rosu– Este vinul de creatie al Cramei Basilescu. Amprenta aromatică este dată de parfumuri de fructe de pădure, ciocolată şi cacao, cu note de prune uscate caracteristice vinului de Fetească Neagră. Apoi iese în evidentă partea minerală si vegetală a vinului, în care Cabernetul si Merlotul aduc condimentul ierbaceu, de tabac, piper negru, scortisoară si cuisoare. Gustul este al unui vin puternic, care explodează în diverse arome, completând paleta aromatică cu mure şi coacăze îmbinate plăcut cu vanilie şi cafea dulce.
Feteasca Neagra – Ingeri din Micul Paris sau Eclipse. Este vinul de referinţă al Cramei Basilescu. Aroma intensă şi persistenta ne aminteşte de gustul prunelor uscate din copilărie, completată cu nuante de piper şi condiment extrase din lemnul baricului de stejar.
Merlot – Eclipse. Este un vin rosu, demisec, sofisticat dar corpulent, cu aroma de zmeura proaspata si visine, maturat la baric de stejar, ce-i ofera o nota de ciocolata neagra si vanilie, usor condimentata.
Pinot Noir sau Burgund Mare – Eclipse – vinuri rosii seci, de exceptie, cu personalitate
Idei pentru desert
Desertul este poate cel mai asteptat moment al mesei de Paste. De aceea, trebuie sa-l binecuvantam cu un vin nobil precum:
Busuioaca de Bohotin – vin desert sau Eclipse. Adevărata Busuioacă de Bohotin este la fel de rară precum chihlimbarul, a cărui culoare o împrumută treptat odată cu trecerea timpului. Este un vin puternic, revigorant, aromat cu busuioc îmbrăcat în faguri de miere şi dulceaţă de fructe confiate.
Tamaioasa Romaneasca – Eclipse. Este un vin demidulce care îşi păstrează cu discreţie parfumul specific, dezvăluindu-se celor răbdători. Tenta de mosc şi vanilie, alături de cea de citrice recrează în minte tabloul unui cocktail de citrice.
Formeaza-ti propria regula – incearca orice vin alb sau rosu, chiar roze si rasfata-ti simturile si gusturile alaturi de cei dragi. Este momentul sa evadezi din tipare! Degusta vinurile Cramei Basilescu si bucura-te de magia Pastelui!