Cum poți gestiona mai bine bugetul familiei. 5 soluții testate care nu dau greș niciodată

.

Administrarea unui buget lună de lună este o bătaie de cap pe care multe dintre noi o amână sau chiar o neglijează complet. Numai când te gândești la asta simți un nod în stomac, însă este mai important decât îți imaginezi să îți organizezi cheltuielile și să știi ce soluții alternative de finanțare poți să ai în anumite cazuri.

Pentru a te asigura că la finalul lunii vei rămâne cu o sumă frumușică pe care o poți investi în ce îți dorești, există câteve soluții care nu pot da greș:

  1. Fă o listă cu toate facturile și ratele și reevaluează cheltuielile

Primul pas este să faci o lista cu toate facturile și ratele lunare, pentru a avea o privire de ansamblu asupra sumelor exacte care dispar pe nesimțite din cont. Este important să știi încotro pleacă fiecare bănuț, pentru că în acest mod poți să începi să investighezi ce soluții există pentru a aduce înapoi în casă o parte din ei. Pentru creditele la casă, mașină sau chiar și cele de nevoi personale, spre exemplu, îți poate fi de folos o refinanțare, care poate comprima toate acestea într-o singura rată pe lună. Avantajul este că la refinanțare poți obține condiții de creditare mai bune, în urma cărora să plătești mai puțin. Poți afla direct de la bănci de pe platforme de suport ca acesta dacă ți se potrivește un astfel de serviciu.

  1. Nu neglija cheltuielile mărunte

Uneori, și pe bună dreptate, simți nevoia să te răsfeți sau să îi răsfeți pe cei dragi cu o  masă la restaurant sau o sesiune de shopping pentru a umple golurile din șifonier, însă dacă nu ești atenta, acest lucru poate avea consecințe dure pentru portofel. Toate aceste cheltuieli par mici când le iei în considerare individual (cum ar putea să te afectecteze o cafea în oraș în fiecare dimineață?) dar însumate, cifrele vor arăta cu totul altceva. Ai fi uimită ce sume risipești zilnic fără să realizezi. Din nou, pune totul pe hârtie, efectuează calcule estimative și fii cât se poate de sinceră și exigentă pentru a afla pe ce se duc banii tăi și ce alternative considerabil mai ieftine ai.

Poți reduce ieșirile costisitoare în oraș. O masă în familie, în confortul propriului cămin sau o seară de jocuri precum cărți sau monopoly va fi mereu mai distractivă decât o ieșire într-un local cu prețuri supraestimate.

Dacă locuiești într-un oraș aglomerat, o altă soluție ar fi să folosești mai des transportul în comun, renunțând la confortul mașinii personale. Traficul infernal îți consumă nu doar timp dar și bani. Banii dați pe benzină, acumulați, îți pot fi de folos în alte circumstanțe.

Cumpărăturile de la supermaketuri se pot face și ele cu chibzuință. Nu cumpăra tot ce îți cere inima pe moment, ci axează-te pe ceea ce este necesar. Dacă ai poftă de un anumit produs, asta nu înseamnă că ți-l vei dori și după ce ajungi acasă și cu atât mai puțin după câteva zile. Nu cumpăra mai mult decât poți consuma pentru că te vei trezi nevoită să arunci o mare parte din produsele neconsumate. Din acest motiv este indicat să faci mai puține cumpărături, mai des, decât să faci provizii pentru o lună întreagă.

  1. Fii mai chibzuită în privința consumului de utilități

Factura de curent sau lumină poate fi redusă semnificativ cu puțină atenție. Tot ce trebuie să faci este să stingi luminile când ieși din încăpere și să scoți din priză aparatele electrice atunci când nu le folosești sau să nu lași căldura pornită la consum maxim când nu e nimeni acasă. Spre exemplu, poți chiar instala un termostat programabil ca să ai control asupra căldurii sau aerului condiționat și atunci când nu ești acasă. Astfel de eforturi mici se vor resimți semnificativ la finalul de lună.

  1. Ia în calcul un cont suplimentar pentru urgențe

Oricând te poți trezi în fața unei situații neprevăzute. O invitație la o nuntă sau un botez, la un moment nepotrivit, te poate pune într-o situație delicată. Sau, mai rău, nevoia unui tratament medical costisitor îți poate da toate calculele peste cap. Pentru a nu crea probleme suplimentare, pregătește-te din timp, lună de lună, cu o sumă modică la rezervele financiare.

  1. Creează-ți scopuri care te motivează

Orice efort se menține în timp doar printr-o motivație puternică. Gândește-te în ce scop ți-ar plăcea să folosești acești bănuți suplimentari. Poate îți dorești să creezi un cont de economii pentru educația copilului tău sau poate ai în suflet de ceva timp o vacanță pe care credeai că nu v-o puteți permite sau, de ce nu, ambele variante. Astfel vei avea voința de a face un obicei din a face alegerile avantajoase economic în fiecare zi.

Află cât de bine este să tragi linie la final de lună și să descoperi un buget pe plus, care te aduce cu un pas mai aproape de acel vis costisitor pe care fiecare dintre noi il are în adâncul minții, dar pe care credem că nu ni-l putem permite.

Foto: Shuttertock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton