Sunt „burduşite” de antioxidanţi (deci încetinesc procesul de îmbătrânire), protejează sistemul cardiovascular, fortifică imunitatea, fac front comun contra cancerelor de tot soiul. Ştii teoria. Dar, practic, tot cărniţa îţi face mai frumos cu ochiul… Clar, ai nevoie de ajutorul nostru ca să te împrieteneşti cu ele
REGULA DE AUR: JUMI-JUMA
Acum nu te apuca să-ţi schimbi radical deprinderile alimentare. Nici să numeri sau să cântăreşti vegetalele bucată cu bucată! Fă-ţi calcule generale: 50% din alimentele fiecărei mese din zi (inclusiv sandvişul) să fie legume şi fructe (mai puţin cartofi – prăjiţi ori la cuptor, oricum ar fi ei, NU trebuie să reprezinte una din cele cinci porţii!). Restul – paste, pâine, orez, brânzeturi, carne. Ca şi până acum.
STRECOARĂ-LE ÎN MICUL DEJUN
În loc de cereale cu zaharuri sau muesli cu fructe uscate, mănâncă un fruct proaspăt şi bea un suc natural. Eventual, în completarea feliei de pâine cu unt.
FĂ-LE PARTE EGALĂ LA DEJUN ŞI CINĂ
Primul fel: crudităţi ori supă de legume. Al doilea fel: jumi-juma. Umple jumătate din farfurie cu legume verzi. A doua jumătate garniseşte-o cu peşte sau carne. Sau împarte-o, din nou, în două: un sfert – proteine, un sfert – paste, orez sau cartofi.
Redu porţia de brânzeturi şi completează „golul” din farfurie cu o salată verde, un măr, un strugure sau câteva fructe uscate. Sau un compot. Iaurtul cu fructe nu este cea mai bună alternativă, fiindcă el conţine puţină pulpă. Iar când savurezi o îngheţată sau o prăjitură, pune, lângă ele, o cantitate egală de fructe. Valabil şi pentru pizza şi sandvişuri.
BEA, BEA, NU TE OPRI!
Sucuri, fireşte. De morcovi, roşii, citrice, struguri, prune etc. Sau cocteiluri: morcovi/roşii/ţelină, portocale/mere/lămâie etc. Sunt bogate în vitamine şi îţi rotunjesc „raţia” de fructe şi legume.