Zile libere în 2017. Calendarul sărbătorilor legale în România

.
Anul acesta, angajații din România vor avea 14 zile libere, cu două mai mult decât în 2016, după ce au fost declarate în plus zile nelucrătoare 24 ianuarie, Ziua Principatelor Române, și 1 iunie, Ziua Copilului. Dintre acestea, 11 pică în timpul săptămânii, iar trei zile sunt lipite de weekend.

Citetește și – Când este Paștele în 2017

Iată calendarul zilelor libere în 2017:

Zile libere de Paște 2017

După zilele libere de 1,2 ianuarie (Anul Nou) și 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), românii se vor bucura de următoarea minivacanță de Paște. Anul acesta, Paștele Catolic și cel Ortodox pică în aceeași zi, iar Codul Muncii prevede ca prima și a doua zi de Paști să fie nelucrătoare. Astfel, românii vor avea zile libere pe 16 aprilie (duminica de Paște) și pe 17 aprilie (a doua zi de Paște).

Ultima dată când Sărbătoarea de Paști la ortodocși s-a suprapus cu cea de la catolici a fost în 2014.

Următorul liber legal al românilor va fi de Ziua Internațională a Muncii, de 1 mai, care pică luni. De asemenea, Codul Muncii prevede ca anul acesta să fie zi nelucătoare și Ziua Copilului. În 2017, 1 iunie pică într-o zi de joi.

La doar câteva zile distanță, urmează liberele legale de Rusalii.  Românii se vor bucura de o minivacanță pe 4 și 5 iunie 2017 (duminică și luni).

Pe 15 august (marți) creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, ocazie cu care angajații vor avea parte de un nou liber legal.

Următorul liber legal va fi pe 30 noiembrie (joi), când românii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, considerat Ocrotitorul României.

Zile libere de Crăciun 2017

Românii vor avea parte de mai multe zile libere și de Crăciun, deoarece, anul acesta, 25 decembrie va cădea într-o zi de luni. Potrivit Codului Muncii, angajați nu vor lucra pe 25 și 26 decembrie (luni și marți).

Potrivit prevederilor legale, zilele libere nu vor fi acordate la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în aceste unitățile sanitare care vor asigura asistență medicală de urgență vor beneficia de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Angajații care nu pot primi zile libere, din motive justificate, vor beneficia în schimb de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Zile libere de Anul Nou 2017/2018

De Anul Nou, Codul Muncii prevede pentru anul acesta alte trei libere legale: 31 decembrie 2017 (duminică), 1 și 2 ianuarie 2018 (luni și marți).

Citește și – Cum va fi vremea de Paște și 1 Mai 2017

Foto – 123rf

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton