Menopauza este acea perioadă a vieții de care toate femeile se tem, marchează sfârșitul perioadei reproductive și este, de fapt, o deficiență permanentă și ireversibilă de hormoni estrogeni. Menopauza se instalează între 40 și 55 de ani, iar în România, media apariției acestui fenomen fiziologic este vârsta de 49 de ani.
Când apare înainte de 40 de ani, menopauza este considerată precoce, iar după 55 de ani, tardivă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, diagnosticul de menopauză se pune după minimum 12 luni de lipsă a menstruatiilor. Chiar dacă menopauză înseamnă declinul funcțiilor genitale și marchează trecerea de la etapă de reproducere la cea de senescență, asta nu ar trebui să fie motiv de depresie.
Menopauza. Cauze
Principala cauza a menopauzei este, evident, vârsta. Mai exact, momentul în care ovarele își încetinesc treptat funcția, până când se opresc de tot. Pe de altă parte, unele tratamente medicale sau chirurgicale pot induce menopauză. Menstruația poate să se oprească și dacă suferi de anumite boli genetice sau autoimune. De asemenea, chimioterapia și radioterapia pot afecta funcționarea corectă a ovarelor.
Predispuse la o menopauză timpurie, sunt și femeile care fumează. Medicii spun că fumătoarele ajung la menopauză, în medie, cu un an și jumătate mai repede. De asemenea, dacă locuiești la munte, la altitudini mari, și dacă ții o dietă vegetariană vei fi surprinsă să afli că poți ajunge mai devreme la menopauză, ne-a explicat Dr. Tarek Abdou.