Semnificația zilei de 1 Martie: De unde vine numele de Mărțișor și ce simbolizează culorile sale

.
Prima zi a lunii martie aduce cu ea o serie de tradiții și superstiții, referitoare la tranziția anotimpurilor și a ritualului de atragere a norocului pentru anul în curs.

Citește și – Ţi-ai ales baba? Iată ce semnificaţie are

Care sunt originile Mărțișorului

Legenda populară spune că Mărțișorul a fost tors de Baba Dochia în timp ce urca oile pe munte. Cu timpul, acestui simbol al primăverii I s-a adăugat o monedă de aur, asociată Soarelui. Exista credința, conform căreia, această amulet aducea noroc și fericire.

De unde vine numele de Mărțișor

Mărţişor, numele popular al lunii martie,  este de origine latină – Martius. După vechiul calendar roman, 1 martie era prima zi din an, în care se celebra Matronalia. În această zi aveau  loc serbările lui Marte, considerat zeul forţelor naturii, al primăverii şi agriculturii, ocrotitor al câmpului şi turmelor.

Care este semnificația firului alb-roșu

Şnurul Mărţişorului simbolizează aşa-numita „funie a anului”, obiect mitologic care împletește zilele celor două anotimpuri de bază, iarna şi vara. Tot tradiţiile orale ne arată că firul Mărţişorului, funie lungă de 365 sau 366 zile, ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Asemenea ursitoarelor care torc firul vieţii de la naştere, Baba Dochia toarce firul primăvara, la începutul anului agrar.

Tradiții și superstiții de 1 Martie

Cel sau cea care îşi pune la mână mărţişorul (șnurul alb și roșu) şi îl poartă până la 9 martie va avea noroc tot anul. Desigur, în această perioadă nu trebuie să dai deloc jos aţa de la mână.

Mărţişorul nu se aruncă la gunoi, nici după ce a „expirat” perioada de purtare, pentru că asta aduce ghinion ci se leagă de un copac sau chiar de un trandafir aflat în pământ.

Mărţişorul se leagă într-un singur nod şi te apără, în perioada în care îl porţi, de ghinioane.

Pe 1 Martie oamenii îşi aleg câte o zi din aşa-zisele Zilele Babelor, care le arătă cum va fi viaţa lor în acel an. De regulă, Baba se alege în funcție de ziua de naștere. De exemplu, dacă ești născut în ziua de 10 se face calculul 1+0=1, iar ziua aleasă va fi 1 Martie.

Superstiţia spune că dacă vremea este rea în aceste zile ale Babelor, înseamnă că Baba Dochia îşi scutură cojoacele.

Citește și – Ce înseamnă mărţişorul primit de la el? Vezi simbolurile ascunse

Foto – Shutterstock

Vezi si cele mai frumoase mesaje de 1 martie

Află și care este legenda martisorului

Vezi si: Superstitii de 1 martie – Martisor

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton