Dr Oz: 5 greşeli care îţi strică dinţii

.

Vrei să-i îngrijeşti, dar de fapt le faci mai mult rău decât bine. Dr. Oz îţi explică ce greşeli de periaj îţi pot afecta dinţii şi cum să le eviţi.
Să periezi dinţii de două ori pe zi nu este suficient. Trebuie să îi periezi corect dacă vrei să eviţi cariile şi tartrul. Dr. Oz explică pe site-ul său care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le facem în igiena dentară.

1. Nu periezi dinţii suficient de mult

„Majoritatul dentiştilor recomandă ca periajul să dureze două sau trei minute, dar puţini oameni ţin cont de asta. Data viitoare, uită-te la ceas ca să vezi exact cât durează periajul la tine”, spune dr. Oz. El crede că cei mai mulţi oameni îşi periază dinţii timp de maxim un minut, fie pentru că se grăbesc să plece spre serviciu, fie pentru că sunt prea obosiţi şi vor să ajungă în pat.

2. Nu te uiţi la ce faci

„Încearcă să te uiţi în oglindă când îţi periezi dinţii ca să vezi ce atingi şi ce nu atingi cu periuţa”, te sftuieşte dr. Oz. El spune că majoritatea oamenilor neglijează exact partea de sub gingie, care e cea mai importantă pentru că acolo se formează placa bacteriană şi tartrul. De asemenea, nu trebuie să neglijezi măselele din spate. Unii oamenii nu le îngrijesc deloc pentru că periuţa loveşte obrazul şi nu poate ajunge la ele. Dacă e şi cazul tău, trebuie să cauţi unghiul potrivit, astfel încât toate măselele să fie periate.

3. Nu foloseşti tehnica potrivită

Periajul îţi poate face mai mult rău decât bine dacă nu este corect executat. Mişcările stânga-dreapta slăbesc smalţul dinţilor. Corecte sunt mişcările sus-jos. „Ţine periuţa la un unghi de 45 de grade pe suprafaţa dinţilor şi execută mişcări de sus în jos pentru dinţii de sus şi de jos în sus pentru dinţii de jos. Concentrează-te pe doi sau trei dinţi, apoi treci la următorii. Pe suprafaţa masticatorie a molarilor poţi peria stânga-dreapta”, explică doctorul.

4. Periajul este prea dur

Eficienţa periajului nu depinde de puterea cu care apeşi sau de duritatea perilor din periuţă. Un periaj dur nu este mai bun, ci mai periculos, atât pentru smalţul dinţilor, cât şi pentru gingii. În timp, periajul prea dur îţi afectează smalţul dinţilor, inflamează gingiile şi le face să se retragă. Periuţele cele mai bune sunt cele cu peri moi, iar mişcările trebuie să fie cât mai blânde.

5. Te limitezi la periaj

Din păcate, periajul dinţilor nu este de ajuns, chiar dacă este corect executat. Dr. Oz spune că trebuie să foloseşti aţa dentară pentru a scoate bacteriile dintre dinţi, dar şi apa de gură, pentru a îndepărta bacteriile desprinse de pe dinţi în urma periajului.
Foto: Thinkstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton