Te-ai întrebat vreodată de ce medicii aleg să poarte halate verzi sau albastre atunci când operează, deși majoritatea timpului poartă halate albe. Doar albul este asociat curățeniei
Până în 1914, medicii au purtat mereu halate albe. Problema cu halatele albe era că medicii erau orbiți de albul imaculat în timp ce operau și își mutau privirea de pe pacient spre colegii cu care operau.
Efectul este similar cu cel cu care suntem obișnuiți în timpul iernii când razele soarelui se reflectă din zăpadă și parcă suntem orbiți de albul zăpezii.
Acum că știm de ce nu se poartă alb în sala de operații, să lămurim și problema halatelor verzi sau albastre. De ce nu au fost alese culori ca galben sau mov? Răspunsul este simplu, verdele și albastru sunt culorile opuse roșului în spectrul luminii vizibile.
În timpul unei operații, medicii se concentrează pe zonele unde apare roșul, așa că purtarea unor haine în culori opuse roșului ajută la îmbunătățirea acuității vederii și îi face mai sensibili la nuanțele diferite de roșu. În acest fel, medicii sunt mai atenți la operație, scăzând șansele de a greși în timpul unei proceduri medicale.