A fost şi rămâne cel mai inspirat cadou la ocazii speciale. Mai ales atunci când avem de-a face cu o persoană fină, pretenţioasă sau când vrem să facem cea mai bună impresie.
O cumperi pentru cineva la care ţii? Ai primit-o de la cineva care ţine la tine? Oricum, trebuie „livrată cu instrucţiuni de folosire”. Ca să aibă viaţă lungă şi fericită. Aşadar…
Fertilizanţi naturali pentru orhidee
Ca să crească sănătoasă şi poată înflori, o orhidee are nevoie de trei nutrienţi principali: fosfor, nitrogen şi potasiu. Sunt necesari, în cantităţi mai mici şi calciul, magneziul şi sulful.
Din fericire, aceste substanţe se găsesc în produse pe care le avem cu toţii în casă.
– Laptele este o sursă de nitrogen datorită conţinutul de proteine, dar are şi calciu. Se amestecă o parte lapte cu patru părţi apă şi se hrănesc plantele cu acest amestec o dată la două săptămâni.
– Cartofii conţin potasiu şi fosfor. Se toacă în bucăţi mici cartofi, cu tot cu coajă, şi se fierb câteva minute. Se pot adăuga bucăţele de banană şi zahăr în timăul fierberii.
– Coaja de ou este o sursă foarte bună de calciu. Se zdrobeşte bine sau se dă prin râţniţă şi se presară în ghiveci.
– Apa în care a fiert orezul este, de asemenea, plină de nutrienţi. Se foloseşte, de preferinţă, apa de la orezul brun, care este mai natural.
În general, orhideele sunt iubitoare de lumină, dar soarele arzător al verii e prea mult pentru ele. Aşa că ideal este să le aşezi lângă o fereastră ce dă spre est sau vest (valabil pentru cele mai multe orhidee). Ferestrele cu expunere spre sud sunt bune mai ales iarna. Căldura este, şi ea, importantă pentru înflorire. În mare, orhideea acceptă temperaturi de 10-15° C noaptea şi 27° C ziua. Şi înfloreşte mai târziu sau deloc, dacă aceste “baremuri” sunt depăşite. Apa în exces o face să putrezească. Orhideele vor apă abundentă, dar pe perioade scurte. Trucul nostru: alternează perioadele de umiditate cu cele de secetă şi vei avea orhidee frumoase. Fertilizează, pe perioada de vegetaţie, de două ori pe lună. De obicei, iarna sunt în repaus, dar cele cu flori trebuie fertilizate şi în acest sezon.
ONCIDIUM
Se impune încet, dar sigur, în colecţiile iubitorilor de orhidee. Deşi este îndrăgostită de lumină, nu agreează soarele care o “bate” direct, vara. Se udă cu „doze” constante de apă şi se pulverizează cu moderaţie iarna.
După ce i-au trecut florile, Vanda va trece printr-o perioadă de repaus uşor. Atunci vei întrerupe udările pentru două săptămâni. Ţine cont de faptul că are nevoie de diferenţe de temperatură de 5-6°C între zi şi noapte, pentru a se forma florile.
CIMBIDIUM
Este o orrhidee uşor de cultivat, în comparaţie cu alte “rude” ale ei. Trebuie udată constant şi are nevoie de multă lumină tot anul, dar în verile caniculare se recomandă să fie uşor umbrită. Te răsfaţă cu flori aproape două luni pe an.