Vorbește sincer cu partenerul despre nevoile şi sentimentele celuilalt. Utilizează aceste linii directoare ca punct de plecare – atât pentru o conversaţie cu partenerul, cât şi cu medicul ginecolog, care, la rândul său, îți poate oferi sfaturi pentru a elimina orice motiv de stres.
Obişnuiește-te cu fluctuaţiile libidoului. Vor fi momente când te vei simţi prea obosită sau prea incomodă pentru activităţi sexuale. Modificările hormonilor vor afecta dorinţa sexuală în moduri diferite. Acest lucru este normal şi nu ar trebui să te îngrijorezi.
Ia în considerare confortul sexual. Sânii, în special mameloanele, pot deveni prea sensibile pentru a fi atinse când sarcina este în ultimul trimestru, explică dr. Silviu Iștoc, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi la Clinica ProVita. De asemenea, cu ajutorul unui lubrifiant solubil în apă sau un prezervativ lubrifiat poţi relaxa ţesuturile vaginale care devin sensibile şi care pot stârni astfel un disconfort.
Ai grijă la poziţia aleasă. Modificările anatomice pot face că anumite poziţii sexuale să fie inconfortabile. Cel mai important este ca partenerii să discute deschis, iar tu să-i comunice imediat partenerului tău când apar simptome diferite şi disconfort.
Ține cont de sfaturile medicului ginecolog. Specialistul va cunoaşte starea sarcinii, gradul de risc şi complicaţiile care pot apărea, de aceea este bine să discuți cu acesta despre orice modificare care apar în sarcină, dar şi despre posibilitatea de a avea relaţii intime cu partenerul în această perioadă.