Ce mananci cand esti racita?

.

Stranut, durere in gat, tuse, senzatie de oboseala… Ufff… iar ai racit! Pana sa treci la medicamente, trebuie sa stii ca o dieta alimentara corespunzatoare

… este absolut necesara in privinta rezistentei in fata racelii dar si recuperarii dupa aceasta. Iata cateva sfaturi care te vor tine departe de toate neplacerile cauzate de cea mai frecventa boala a sezonului rece:

1. Incearca sa consumi cat mai multe lichide: apa, ceai de plante si sucuri de fructe si legume proaspat stoarse. Ajuta la indepartarea toxinelor care favorizeaza aparitia simptomelor de raceala. In acelasi timp, redu si numarul cescutelor de cafea si ceai negru, pe care esti tentata sa le bei pentru alungarea oboselii, pentru ca au efect diuretic si deshidrateaza organismul.

2. Incearca sa reduci consumul de lapte si produse lactate. Exista studii clinice care arata ca anumite componente ale laptelui determina eliberarea de histamine in organism, substante care contribuie la agravarea congestiei nazale.

3. Evita, pe cat posibil, bauturile alcoolice pentru ca deshidrateaza organismul, favorizeaza eliminarea vitaminei C si incarca suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii.

4. In cazul in care nu prea ai pofta de mancare, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atata timp cat bei suficiente lichide. Supele de zarzavat, salatele, soteurile de legume, pot constitui variante de meniu pentru aceasta perioada.

5. Grepfruitul este un fruct cu proprietati miraculoase in ceea ce priveste tratarea racelii. Are un continut mare de vitamina C si ajuta la detoxifierea ficatului. Nutritionistii recomanda ca grepfruitul sa fie consumat in intregime, fara a indeparta partea alba amaruie, fiindca la randul ei are un continut bogat in vitamina C.

6. Carnea prajita, sosurile, branza grasa si produsele de patiserie trebuie evitate cat mai mult cu putinta. Ficatul deja slabit le tolereaza cu greu si poti avea parte frecvent de senzatia de greata.

7. Alimentele iuti cum ar fi piperul, mustarul iute, hreanul pot fi consumate in cantitati moderate pentru ca au efect de decongestionant nazal, favorizand drenajul mucozitatilor.

8. Incerca sa reduci si consumul de dulciuri. Globulele albe (neutrofilele), care au rolul de a distruge virusii nu pot apara eficient organismul atunci cand exista aport de zahar in dieta.

Daca medicul tau va considera necesar, iti poate recomanda si anumite suplimente de vitamine si minerale, cum ar fi:

– vitamina A – un nutrient vital pentru membranele mucoaselor sistemului respirator pe perioada racelii;

– vitaminele B – au rol anti-inflamator si ajuta la ameliorarea simptomelor racelii;

– vitamina C si zincul – ajuta la scurtarea duratei racelii si reduc severitatea simptomelor.


Foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton