Durerile vaginale nu sunt doar simple simptome, ci semne ale unor afecţiuni genitale care se agravează odată cu trecerea timpului. În România, 2 din 5 femei experimentează astfel de simptome frecvent, iar aproximativ 80% dintre acestea au avut cel puţin o dată în viaţa lor astfel de dureri. Vaginul este, de fapt, canalul dintre vulva şi colul uterin. Cele mai multe afecţiuni apar la acest nivel din cauza bacteriilor care pătrund şi formează în interior mediul propice pentru dezvoltarea lor. Iată 5 cele mai frecvente afecțiuni care cauzează durerile vaginale:
Vaginita este o inflamaţie a vaginului, care este cauzată de bacterii. Cauzele specifice ale vaginitei includ: candidoza vaginală (75% dintre toate femeile au cel puţin o infecţie vaginală în timpul vieţii lor), trichomonaza (se estimează că 2,3 milioane de femei au fost infectate cu această boală. Partenerul are nevoie, de asemenea, să fie tratat), vaginoza bacteriană (e cauzată de un dezechilibru în flora vaginală. Atunci când faci baie în cadă curăţă bine spaţiul înainte, nu utiliza absorbante parfumate sau tampoane).
Uscăciunea vaginală
Uscăciunea vaginală înseamnă reducerea secreţiei normale la nivelul vaginului. Acest lucru nu este prezent doar în cazul femeilor aflate la menopauza. „Femeile tinere pot crea această problemă în cazul în care iau anticoncepţionale, alăptează, iau antidepresive, antihistaminice, medicamente pentru astm, anxietate sau sunt alergice la substanţele chimice din produsele de igienă feminină“, explică dr. Silviu Iștoc, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi la clinica ProVita.
AVP este o inflamaţie a pereţilor vaginului din cauza lipsei de estrogen care apare la femeia aflată la menopauza. Vaginul începe să se subţieze şi, de asemenea, devine uscat şi dureros. Medicul va oferi acest diagnostic după examen pelvian. Tratamentul include, de obicei, estrogen vaginal și lubrifianţi vaginali, iar hidratarea corespunzătoare este foarte importantă.
Vaginism
Această problemă înseamnă spasme involuntare ale muşchilor vaginului la deschidere. „Contactul sexual este, de obicei, dureros pentru femeile care suferă de această problemă“, detaliază specialistul. Medicul poate oferi acest diagnostic dupaexamenul pelvian. Tratamentul include în special exerciţii pelvine muscularesi consiliere.
Aceasta reprezintă durerea cronică a vulvei, care nu este cauzată de o infecţie, cancer sau boli de piele. Cel mai întâlnit simptom este senzația de arsură la nivelul vulvei. Nu există un test special pentru diagnosticarea exactă a afecţiunii, se exclud alte cauze ale durerii vulvare înainte de a da acest diagnostic. Tratamentul iniţial include medicamente cu efect pe sistemul venos, anestezice topice şi antidepresive.