Oamenii de știință studiază corpul uman de mii de ani pentru a înțelege cât mai multe din funcțiile sale, însă acesta se dovedește a fi o mașinărie mereu surprinzătoare.
Banalul strănut, cu care toți suntem atât de familiarizați, ascunde un secret surprinzător. Specialiștii au ajuns la concluzia că în timpul strănutului, toate funcțiile corpului se opresc, inclusiv inima. Care este explicația?
Un strănut începe cu o senzație de gâdilare la terminația nervilor care trimite un mesaj creierului că este nevoie de eliberare a unui lucru iritant ce se află în mucoasa nasului. Pentru început, vom inspira adânc, fapt ce va întări musculatura pieptului. Presiunea aerului în plămâni crește, vom închide ochii, limba va presa cerul gurii, iar apoi, aerul va ieși rapid pe nas.
Presiunea din piept ce se schimbă în timpul strănutului, schimbă de asemenea și fluxul sanguin, iar inimare „sare o bătaie”, potrivit medicului cardiolog Richard Conti.
Interesant este și că părăsește cavitatea bucală cu o viteză de aproximativ 250 km/h, motiv pentru care este periculos atunci când încercăm să îl controlăm. În cazul în care este prea puternic, îți poate rupe o coastă. De asemenea, dacă se încearcă reținerea strănutului, se poate sparge vreo venă, fapt care poate avea consecințe letale.
Iată alte 20 curiozități pe care probabil nu le știai despre corpul uman:
Un nou-născut poate, în acelaşi timp, şi să înghită şi să respire, abilitate pe care o păstrează până la 7 luni.