Ce-ai zice dacă ai descoperi că stilul tău de a te hrăni este total aiurea? Că cele mai bune alimente pe care le consumi, de fapt, sunt cele mai rele? Îţi spunem noi – ai zice că trebuie să faci ceva în sensul ăsta
Toate ţinem câte o dietă anume, căutăm un regim care să se plieze pe structura şi cerinţele organismului nostru, ne hrănim în funcţie de sezon sau de meniul restaurantului preferat. Din nefericire, multe dintre diete creează dezechilibre puternice în reacţiile chimice ale organismului. Cum aşa? Simplu: din cauza acidităţii alimentelor ingerate.
PH-ul ideal
Relaţia dintre acid şi bază e cuantificată ştiinţific pe o scară de la 1 la 14, cunoscută ca pH. Pe această scară, 7 înseamnă mediu neutru, sub 7 – mediu acid, peste 7 – mediu bazic sau alcalin. Diferite zone ale organismului au diferite niveluri ideale de pH, iar pH – ul sângelui este cel mai reprezentativ dintre toate.
Hiperaciditatea – pericol real
Sângele trebuie menţinut într-un domeniu foarte îngust de pH – uşor bazic sau alcalin. Întregul proces metabolic depinde de mediul alcalin. O hiperaciditate cronică va coroda ţesutul şi, dacă este scăpată de sub control, va întrerupe toate activităţile şi funcţiile, de la bătăile inimii până la combustia neurală a creierului. Cu alte cuvinte, hiperaciditatea interferează cu viaţa însăşi. Ea se află la rădăcina tuturor bolilor şi tulburărilor. Hiperaciditatea este si cea care ne menţine graşi. Gândeşte-te că în fiecare zi introduci în organism tot felul de prostii care creează un mediu acid.Azi aşa, mâine aşa… O fripturică, o portocală, un vinuleţ… Cum va fi peste 3 ani? Dar peste 7? Dar peste 15? La început ai anumite simptome, dar în timp, să nu te întrebi cum ai făcut o gastrită, un ulcer, o boală de piele. Sau de ce te-ai îngrăşat în halul ăsta…
Ce ai de făcut?
Simplu: trebuie să te alimentezi cu hrană acidă şi alcalină într-un mod echilibrat, să creezi o balaţă chimică. Propria ta balanţă. Asta presupune ca 70-80% din dietă trebuie să fie alimente alcalinizante, cum sunt legumele verzi. Pentru asta, trebuie să te axezi pe alimente care îţi alcalinizează corpul şi să le eviţi pe cele care-l acidifică. În general, alimentele de origine animală – carnea, ouăle, lactatele-, alimentele procesate şi rafinate, produsele cu drojdie, alimentele fermentate, cerealele, îndulcitorii artificiali, fructele şi zaharurile sunt acidifiante, ca şi alcoolul, cafeaua, ciocolata, ceaiul negru şi băuturile carbogazoase. Vegetalele sunt alcalinizante.
Legume trebuie să reprezinte grosul fiecărei mese. Încearcă să alegi o varietate cât mai mare de legume verzi. Atenţie, însă, încălzirea peste 48 grade C distruge enzimele, de aceea trebuie să consumi alimente negătite! Substanţele nutritive din plante (fitonutrienţii) ajută la prevenirea cancerului, scăderea colesterolului, vindecarea artritei şi osteoroporozei, şi în contracararea radicalilor liberi.
FII ATENTĂ LA ECHILIBRUL ACID-BAZĂ!
Toate mecanismele de reglare a organismului, inclusiv respiraţia, circulaţia, digestia şi producerea de hormoni, lucrează pentru echilibrarea raportului fragil acid-bază. Corpurile noastre nu pot tolera dezechilibre acide mari, care se manifestă prin simptome ca: erupţii cutanate, dureri de cap, alergii, răceli, gripe, probleme cu sinusurile. Când reziduurile acide se acumulează în corp şi intră în sânge, sistemul circulator va încerca să se debaraseze de ele sub formă lichidă, prin plămâni sau rinichi, iar dacă sunt reziduuri prea multe, ele vor fi depozitate în inimă, pancreas, ficat şi colon sau înmagazinate în ţesutul adipos (inclusiv în sâni, şolduri, coapse, abdomen).
Energia ta va creşte, vei dobândi o nouă limpezime a minţii şi putere de concentrare, îţi vei întări puterea şi rezistenţa, vei pierde grăsimea în exces. Vei arăta mult mai bine, iar organismul va funcţiona eficient.
LEGUME ALCALINE
Varză; varză de Bruxelles; broccoli; morcovi; conopidă; ţelină; castravete; vinete; usturoi; dovlecel verde şi dovleac galben; bame; fasole verde; ceapă; pătrunjel; păstârnac; mazăre; ridichi; ardei gras; gulie; napi; germeni de cereale; verdeţuri (spanac,salată, tulpini de sfeclă).
NICI LAPTELE NU E BUN
Vacile de lapte se hrănesc cu cereale depozitate şi îmbibate cu ciuperci, care apoi se concentrează în lapte. Brânza şi iaurtul sunt obţinute prin ferment, deci sunt formatoare de acid. Dacă te gândeşti că rămâi fără calciu, gândeşte-te de unde îşi ia calciu vaca – din plante!
Foto: Thinkstock