Ce este hipnoza și în ce cazuri este recomandată?

.

Ce este hipnoza și în ce cazuri este recomandată, ce mituri despre hipnoză sunt sau nu sunt adevărate. Iată câteva dintre întrebările la care ne-a răspuns psihoterapeutul Miruna Stănculescu.

Ce este hipnoza?

Termenul vine din grecescul hypnos care înseamnă somn. În practică, nu e vorba despre nimic spectaculos, ci doar despre niște exerciții care sunt menite să inducă o stare profundă de relaxare și, odată cu aceasta, o stare de conștiință care permite concentrarea atenției pe lumea interioară, în detrimentul celei exterioare. Cu riscul să scot orice urmă de senzațional din ecuație, o să afirm mai departe că transa hipnotică nu este diferită de starea de dinainte de a adormi, de visatul cu ochii deschiși sau de meditație. Este deci o stare specială, dar firească. Pe durata unei ședințe de hipnoză corpul se relaxează, gândurile devin mai ușor de gestionat. Similar cu alte metode de relaxare sau de meditație, transa hipnotică scade tensiunea arterială și ritmul cardiac și favorizează un anumit tip de activitate cerebrală. Astfel, pe durata transei, persoana are parte de relaxare musculară și nervoasă, la pachet cu păstrarea clarității mentale și îmbunătățirea acesteia printr-o colaborare mai strânsă și mai conștientă cu partea ascunsă a minții noastre. Mintea conștientă devine mai alertă, iar cea subconștientă mai dispusă să conclucreze.

Când este recomandată hipnoza?

Studiile arată că hipnoza are impact în stările anxioase. Ca atare, fobiile de orice tip (de la cea de zbor la cea de stomatolog) răspund foarte bine. Mai apoi, de vreme ce unul dintre beneficii este relaxarea, hipnoza este de ajutor în stările anxioase în general (unul dintre lucrurile pe care un axios nu știe să le facă este să se relaxeze). Este de folos și în cazul somatizărilor sau a unor afecțiuni cu componentă somatică. Dincolo de recomandările punctuale, hipnoza poate fi folosită în orice situație în care persoana nu conștientizează informațiile necesare pentru rezolvarea problemei care o face să apeleze la psihoterapie, fie că este vorba despre evenimente uitate sau resurse pentru depășirea unor situații stresante de viață.

Citește și Ce se întâmplă cu organismul tău dacă dormi după ora 23

Care sunt cele mai frecvente mituri legate de hipnoză?

Cel mai adesea întâlnit este cel legat de instrucțiunile primite sub hipnoză și respectiv punerea lor în practică în mod inconștient. Așa cum ai experimentat pe propria ta piele, voința rămâne la cel aflat în transă, nu la hipnoterapeut. Dincolo de faptul că hipnoterapia care se desfășoară în context terapeutic are la bază niște principii etice solide, studiile arată că nimeni nu face în transă ceva ce n-ar face și în afara acesteia. Un alt mit este cel al lipsei controlului exprimat cel mai adesea prin „dacă se întâmplă ceva în timp ce sunt hipnotizat?. De vreme ce controlul rămâne la posesor, starea hipnotică poate înceta oricând, iar încetarea nu e condiționată de instrucțiunile terapeutului. Pe scurt, oricând nu-ți convine ceva, poți deschide ochii și vei fi perfect treaz. Ultimul este cel conform căruia nu toată lumea e susceptibilă la hipnoză. Ei bine, nu e așa. Chiar dacă gradul de susceptibilitate hipnotică poate fi diferit de la persoană la persoană, odată ce ești de acord cu metoda, poți intra în transă hipnotică și metoda îți poate fi de folos.

În ce cazuri ați folosit sedințele de hipnoză?

Cel mai adesea pentru depășirea fobiilor, iar dintre ele, cel mai adesea cea de înălțime (sau de zbor cu avionul) și cea de stomatolog. Tot prin intermediul hipnozei, am învățat oameni ce înseamnă să te relaxezi cu adevărat și, mai apoi, cum să facă asta oricând își doresc. Mai rar, am folosit ședințele de hipnoză în mangementul durerii, ca pregătire înainte de operații chirurgicale sau ca factor contributor la vindecare. Nu în ultimul rând, a fost utilă și pe post de călăuză, atunci când am agreat împreună cu clientul meu că avem nevoie de hipnoză pentru a încerca să găsim răspunsurile căutate.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton