Cea mai cunoscută pictură a lui Dali a fost inspirată de o bucată de brânză

.
Într-o zivom recunoaşte oficial că, ceea ce denumim realitate, este o şi mai mare iluzie decât tărâmul viselor“, spunea pictorul suprarealist Salvador Dali.

Citește și – Cum își stimula Salvador Dali creativitatea

Una dintre cele mai renumite picturi din lume, „Persistența Memoriei”, îi aparține artistului spaniol, iar ceasurile care se preling au devenit deja o imagine-simbol a creației Lui Dali, cunoscut pentru originalitatea incontestabilă, unică în istoria picturii. Realizată în anul 1931, în ulei pe pânză, pictura suprarealistă înfăţisează un ţărm sumbru presărat cu ceasuri parcă topite.

Puțini știu că ideea i-a venit după ce Dali a descoperit niște bucăți de brânză Camembert topite.

„În ziua în care m-am hotărât să pictez ceasuri, le-am pictat moi. Într-o seară mă simţeam obosit şi mă durea capul. Voiam să mergem la cinema cu câţiva prieteni, însă în ultimul moment am hotărât să rămân acasă. Gala a ieşit, iar eu mă gândeam să mă bag în pat. După cină mâncasem camembert şi imediat ce au plecat musafirii eu am mai rămas la masă, gândindu-mă la problema filosofică a “moliciunii” acelui tip de brânză. M-am ridicat, m-am dus în atelier şi, ca de obicei, am aprins lumina pentru a mai arunca o privire la tabloul la care lucram. Ştiam că atmosfera pe care am reuşit să o redau în acel tablou trebuia să fie fundalul unei idei, dar nu ştiam care. Voiam să sting lumina, când, dintr-odată, “am văzut” soluţia. Am văzut două ceasuri moi, unul dintre ele atârnând de creanga măslinului. În ciuda faptului că mă durea capul îngrozitor, am început să pictez. Când s-a întors Gala, după două ore, tabloul, care va deveni unul dintre cele mai faimoase, era gata. Totul a plecat de la influenţa mediului, de la o bucată de brânză “descompusă”, de la un obiect comestibil, care devine metafora aspectului psihologic al timpului”, povestea  Salvador Dali.

Nu stii cine a fost Salvador Dali? Ai timp 5 minute?

O personalitate marcantă a secolului XX, pictorul spaniol Salvador Dali, originar din Figueras, unde, în prezent, există un muzeu dedicat lui, a spart tiparele vremurilor în care a trăit prin operele pe care le-a creat. Dali mers atât de departe, încât a dezvoltat un cult al personalităţii, conturat de la o vârstă fragedă. În „Jurnalul unui geniu” mărturisea că „în copilărie atât de mult m-am crezut geniu, încât până la urmă am şi ajuns”. Afirma despre Pablo Picasso că este al doilea mare geniu al lumii, după el insuşi.

Citește și – Adevăratul „cod al lui da Vinci”. Ce mesaj secret ascund ochii faimoasei Mona Lisa

Foto – Shutterstock

Vezi şi picturi celebre furate de-a lungul timpului!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton