Cu siguranţă te-ai întrebat la un moment dat dacă ar fi mai bine să faci parte dintr-o echipă majoritar/exclusiv formată din femei sau bărbaţi. Care crezi că ar fi varianta ideală?
Psihologul particular Elena Dumitru spune că există o serie de diferenţe esenţiale între bărbaţi şi femei referitoare la modul în care aceştia se raportează la muncă.
„În general femeile gândesc mai mult în spiritul echipei, bărbaţii sunt mai competitivi. Femeile pun accentul pe încredere, loialitate, în timp ce pentru bărbaţi respectul primează. Bărbaţii sunt mai raţionali în decizii, în schimb femeile pun accentul pe latura emoţională a lucrurilor”, explică aceasta.
Tocmai prin îmbinarea diferenţelor care există între cele două sexe, consideră psihologul, o echipă mixtă are şanse mai mari să fie mai productivă, mai eficientă datorită conflictului de idei, care se naşte din viziunile diferite de abordare a realităţii, fapt care va conduce către inovaţie.
„Totodată o echipă care are în componenţa sa o minoritate (bărbaţi/femei) va crea dezbinare şi excludere. Minorităţile sunt în general marginalizate. Ideal ar fi să existe un echilibru în ponderea femei/bărbaţi. Acest lucru nu este posibil întotdeauna în realitate deoarece există încă prejudecăţi conform cărora unele activităţi sunt specifice pentru femei iar altele pentru bărbaţi”, mai spune Elena Dumitru, psiholog particular specializat în psihologie organizaţională.
Totuşi, unele probleme le poţi duscuta doar cu o femeie
Femeile sunt cunoscute pentru simţul lor estetic şi de multe ori practic, ele văd uneori lucrurile mult mai clar faţă de bărbaţi şi si reuşesc să găsească o modalitate de a rezolva o situaţie problematică mult mai eficient decât colegii lor de sex masculin. „Într-adevăr sunt unele lucruri pe care o angajată le poate discuta doar cu o femeie. Problemele foarte personale sau cele legate de sănătate, vor găsi mai repede înţelegere din partea unei colege decât din partea unui bărbat”, mai spune psihologul.
Un colectiv mixt va genera întotdeauna mai multe topicuri de discuţii, faţă de unul format în majoritate din femei sau bărbaţi.