Știi foarte bine de ce ești grasă – pentru că mănânci mâncărurile care n-ar trebui mâncate, pentru că mesele sunt dezechilibrate caloric și pentru că iei masa la niște ore total anapoda. Mai ai vreo șansă? Sigur că da!
Șansa ta presupune să renunți la diete-minune. Pur și simplu n-ai nevoie de așa ceva. Mâncarea în sine poate fi un medicament de slăbit mai eficace decât orice pastilă, fiindcă ceea ce mănânci te poate face slabă sau grasă. Nu da vina pe lipsa de sport. Oamenii obișnuiți n-au avut niciodată timp să meargă la fitness de trei ori pe săptămână. Nu sportul e rețeta ideală de slăbit, ci ce, cât și când mănânci.
Combustibil premium
Vizualizează-ți corpul ca pe un complicat motor, veșnic în stare de funcționare, care are nevoie de combustibil de diverse tipuri și numai în anumite momente, că doar n-o să faci plinul în continuu! Dacă-i dai prea multă benzină, nu va merge mai repede, ba din contră, greutatea “rezervorului” va încetini viteza “utilajului”. E cam ca la Formula 1.
Ideea este că ai nevoie de mai mult de trei “pit-stopuri” pe zi, adică de mai mult decât cele trei mese tradiționale, și la fiecare dintre ele să “alimentezi” strictul necesar, ca să te poți mișca ușor după aceea. De altfel, o vechie zicală dietetică spune că, de la orice masă, trebuie să te ridici în momentul în care ți-a dispărut senzația de foame. Din păcate, sigurii care funcționează pe acest principiu sunt copiii: ei mănâncă numai când le e foame și doar atât cât să le dispară această senzație. Bineînțeles că mai există și excepții, de care sunt vinovați părinții, în cele mai multe situații.
Nu răbda de foame!
Cea mai mare greșeală pe care o poți face atunci când te-ai hotărât să ți o cură de slăbire este să te înfometezi: metabolismul tău va sesiza imediat că ceva e în neregulă cu “combustibilul”, așa că va lua măsuri și va “arde” mai puțin calorii, ca să facă economie și să nu rămână în pană. Apoi, când vei înceta cu înfometatul, caloriile în plus, în loc să le ardă, le va depozita, ca grăsimi de rezervă.
Alte diete, cum este celebra Atkins, sunt adevărate torturi pentru organism. În acest tip de regim, în primele săptămâni nu ai voie să mănânci mai mult de 20 g de carbohidrați pe zi, ceea ce e un soi de inaniție a glucidelor, în condițiile în care creierul se hrănește exclusiv cu glucoză! Abia după cinci luni de dietă ai voie să consumi 400 de calorii din glucide, ceea ce tot este prea puțin, dacă te gândești că o porție obișnuită de mâncare la orice restaurant are mai mult de atât.
Cum se dereglează metabolismul
Dacă, de obicei, consumi să zicem cam 2500 kcal pe zi, metabolismul tău se adaptează să ardă aproximativ aceeași cantitate. Dacă, subit, treci la un regim de numai 1000 kcal pe zi, metabolismul se va ajusta la acest aport. După ce vei reveni la 2500 kcal, metabolismul va “sări” de 1000 de kcal, dar, “prevăzător”, nu va mai accelera până la 2500, ci va înmagazina câteva sute de calorii. Rezultatul: la scurt timp după o dietă de înfometare, te vei îngrășa.
Decalog antidiete
Dietele nu funcționează pe termen lung. Chiar dacă pierzi câteva kilograme, le vei recupera în câteva luni.
Dietele sunt scumpe: trebuie să cumperi anumite alimente, pe care, în mod obișnuit, nu prea ți le permiți. Ai putea folosi banii pentru relaxare, fitness sau haine.
Regimurile sunt plicticoase: tot timpul trebuie să te gândești la ce ai voie și ce nu să mănânci.
Dietele nu te fac mai sănătoasă. Ba din contră: adesea te privează de substanțe esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Ținând regim, nu devii mai frumoasă și în nici un caz nu ajungi fotomodel. Nu trebuie să arăți ca o scândură ca să fii atrăgătoare.
Să ții regim nu e deloc sexy. Dacă vrei să arăți mai bine, îngrijește-ți corpul, schimbă-ți coafura, garderoba.
O dietă se poate transforma într-o obsesie, tradusă prin tulburări de alimentație, precum anorexia, bulimia sau mania exercițiului fizic.
Dietele te pot face să-ți fie frică de mâncare. Chiar dacă am spus că mâncarea nu e totul în viață, ea reprezintă o bună parte din distracție.
Dietele îți fură energia. Dacă vrei să duci o viață activă și interesantă, ai nevoie de o nutriție bună, care să îi dea organismului tot ceea ce îi trebuie.
Încrederea în propria persoană vine din tine: învață să te accepți și să te iubești așa cum ești și vei vedea că problemele tale adevărate sunt cu totul altele decât războaiele continue pe care le porți cu kilogramele în plus.