Ce sunt cercetașii și cum devine un copil membru al organizației Cercetașii României?

.
Descoperă de la ce vârstă poate un copil deveni cercetaș, ce învață ca membru al acestei mișcări și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a fi acceptat într-una dintre cele mai vechi organizații de tineret din România.

În fiecare toamnă, la scurt timp după începerea anului școlar, cercetașii din toată țara își reiau activitățile. Am profitat de festivitatea de deschidere a anului cercetășesc pentru a afla, de la Mihaela Gîrleanu, director executiv al Organizației Naționale Cercetașii României, mai multe lucruri despre această organizație de tineret cu vechime de peste 100 de ani în România.

Care este filosofia, misiunea mișcării cercetășesti?

Cercetășia este un mod de viață, promisiunea de cercetaș fiind o trăire autentică manifestată zilnic prin iubirea față de sine și faţă de aproape și respectul faţă de valorile spirituale ale fiecăruia.

Misiunea Cercetăşiei în societatea românească este de a contribui la educarea copiilor și tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune şi o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniţi ca indivizi şi joacă un rol constructiv în societate.

De la ce vârstă poate fi înscris un copil în organizație?

Cercetaşii beneficiază de educaţie bazată pe metoda cercetăşească de la 5 până la 24 de ani.

Cum se desfașoară activitatea cercetașilor și unde anume?

Suntem prezenţi în acest moment în 79 de comunităţi din 36 de judeţe din România, prin activităţile săptămânale derulate permanent de cei 4500 de membri şi voluntari.

Ce învață un copil cercetaș?

Cercetășia este una dintre cele mai răspândite metode educaţionale nonformale, complementare sistemului formal şi dezvoltată într-un cadru de învăţare complex, activ și distractiv. Ea dezvoltă autocunoașterea și dorința de a ști, de a explora și de a descoperi şi oferă copiilor și tinerilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de lider și de a le pune în practică.

Prin activitatea continuă şi elementele specifice (natura, urmărirea progresului personal, cadrul simbolic, legea şi promisiunea, sprijinul adult, lucru în grupuri mici), cercetăşia oferă o dezvoltare unitară copiilor și tinerilor, cu conștiinţă faţă de valori și cu asumare de responsabilitate faţă de comunitate.

Se susține vreun examen de admitere sau vreun alt examen pe parcursul pregatirii?

Cercetașul se străduiește să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar părea ea – este testul zilnic al fiecărui cercetaș. Prin urmare, cercetăşia este o mişcare deschisă tuturor, care nu impune examene sau testări, și care se bazează pe valorificarea potenţialului fiecărui copil sau tânăr.

Ce este eșarfa cercetașului și la ce folosește ea?

Eşarfa este simbolul depunerii promisiunii de cercetaş şi reprezintă atât un element motivaţional, întrucât este obţinut la finalul unei etape de pregătire, cât şi un obiect distinctiv, prin care copii cercetaşi pot identifica, în funcţie de culoare, de exemplu, apartenenţa la o anumită categorie de vârstă sau calitatea de “lider” (voluntarul adult care ghidează procesul educaţional al copilului). De asemenea, cercetașii au găsit de-a lungul timpului diverse utilități practice ale eșarfei: înlocuitor pentru curea, mască de fum, semnalizator, bandaj, protejarea capului de soare/ frig/ ploaie etc.

Unde ne adresăm pentru a înscrie un copil la cercetași?

Cercetăşia este o mişcare educaţională care asigură deopotrivă dezvoltarea copiilor, tinerilor, dar şi a adulţilor. Calea cea mai scurtă dacă vrei “să laşi lumea un pic mai bună decât ai găsit-o” este un telefon la 07cercetaş (0723 72 38 27) sau accesarea siteului www.scout.ro.

Cât costă să te înscrii?

Pentru a deveni cercetaş este nevoie să plăteşti o cotizaţie anuală de 50 de lei, care se achită trimestrial. Cotizația îţi asigură apartenenţa la o mişcare naţională şi internaţională, cu peste 40 de milioane de membri.

Ce sunt campurile cercetășești și cine poate participa la ele?

Campurile cercetăşeşti sunt tabere educaţionale care pot avea loc la nivel local sau la nivel naţional. Campul de la nivel local este o tabără pentru toți membrii unui Centru Local (adică a întregului grup de cercetași de la nivel local), de la cei mai mici la cei mai mari. Rolul educativ al acestor tabere este foarte important deoarece aici se consolidează unitatea centrului local, de la patrulele de cercetaşi până la grupul de voluntari adulţi. Copiii dobândesc, prin joc şi activităţi interactive, abilități noi, specifice grupei de vârstă, cu sprijinul şi îndrumarea liderilor, conștientizând că cel mare îl ajută pe cel mic, un principiu esențial pentru cercetășie.

Campurile de la nivel naţional sunt organizate pe ramură de vârstă, adică pentru copii şi tinerii de aceeaşi vârstă din toată ţara. Rolul lor este de a genera schimburi de experienţe de la un grup la altul şi de a practica ceea ce au învăţat pe parcursul întregului an.

De asemenea, periodic au loc campuri cu tematici specifice, cum ar fi campul de arte şi meşteşuguri, campul de construcţii cercetăşeşti etc.

Ce este jamboreea și unde se va desfășura următoarea?

Jamboreea este chintesența mișcării cercetășești, concentrată într-un singur eveniment. Este locul în care cercetașii din întreaga țară, regiune sau lume se întâlnesc ca să sărbătorească valorile și principiile cercetășiei, să se cunoască și să aplice ce au învățat la cercetași. Cea de-a doua jamboree națională din perioada postbelică – RoJam 2.0 17 va avea loc în perioada 4-15 august 2017 la Cristian, jud. Braşov şi va reuni peste 1000 de tineri cu vârste între 11 și 24 de ani.

Motto-ul RoJam 2.0 17 este „Schimbă perspectiva!” şi propune un program educațional bazat  pe integrarea științei și a noilor tehnologii în viața de zi cu zi, pe identificarea de soluții pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale, precum și pe încurajarea și promovarea diversității în societatea romanească.

Foto – Cercetașii României

Citește și:

100 de ani de cercetășie în România

Cum organizezi o petrecere pentru copii

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton