Datele instituțiilor europene arată că 1 din 6 adulți este considerat obez, surplusul de greutate fiind corelat cu vârsta și cu nivelul de educație.
Cu câteva zile în urmă, Eurostat, institutul de statistici al Uniunii Europene, a dat publicității un document referitor la nivelul obezității în țările UE, pe baza datelor colectate în 2014. Datele sunt îngrijorătoare: mai mult de jumătate dintre europenii de peste 18 ani pot fi considerați obezi. Astfel, 35,7% sunt supraponderali, iar 15,9% sunt obezi și doar 2,3% sunt considerați subponderali. Cu alte cuvinte, 1 din 6 adulți sunt prea grași, obezitatea fiind o problemă serioasă de sănătate publică, ce poate fi măsurată pe baza indicelui de masă corporală (prescurtat în engleză ca BMI), un indicator ce ia în calcul greutatea (masa) și înălțimea (talia). O persoană este considerată obeză atunci când are BMI de 30 sau mai mare.
În acest top al “grașilor”, România se află pe ultimul loc, cu cel mai mic procentaj de persoane supraponderale, de numai 9,7%. Țara noastră este urmată de Italia (10,7%), situându-se mai bine decât țări considerate extrem de suple și de sănătoase, precum Olanda (13,3%), Belgia sau Suedia (fiecare 14%).
La vârful piramidei obezității se află Malta, cu 26% adulți obezi, după care urmează Letonia (21,3%), Ungaria (21,2), Estonia (20,4%) și Marea Britanie (20,1%). Nu există diferențe importante între sexe, balanța înclinând totuși ușor în favoarea femeilor, grasele și grăsuțele fiind ceva mai puțin numeroase față de bărbații cu probleme de greutate.
Diferențe apar însă când vine vorba de educație și de vârstă. Cea mai mare diferență între grupul de vârstă 18-24 și cel 65-74 se înregistrează în Slovacia (2,7% obezi, respectiv 33%). În privința educației, proporția este invesă – cu cât nivelul educației este mai ridicat, cu atât procentajul obezilor este mai scăzut.