Totul despre ajutorul de şomaj

.

România este în criză şi acest lucru se poate observa cel mai bine pe piaţa muncii, care zilnic produce un număr semnificativ de noi şomeri. Potrivit datelor furnizate de …

… Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în luna octombrie, rata şomajului a atins cota de 7,1%, aflându-se în creştere de 0,2% faţă de luna septembrie.

Momentan potrivit ANOFM, la noi în ţară numărul şomerilor atingea la data de 31 octombrie, 653.939 de persoane, din care 288.556 sunt femei.

Dacă din păcate şi tu eşti una dintre acele 288.556 de femei şomere, iată mai jos condiţiile şi actele necesare obţinerii ajutorului de şomaj.

Potrivit Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă poţi beneficia de şomaj dacă:

– ai peste 18 ani şi în termen de 60 de zile de la absolvirea unei instituţii de învăţământ nu ţi-ai găsit serviciu
– ţi-a încetat contractul individual de muncă, din motive neinputabile ţie
– ţi-a încetat mandatul pentru care ai fost numită sau aleasă, dacă anterior nu ai fost încadrată în muncă sau dacă reluarea activităţii nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului
– ţi-a încetat raportul de muncă în calitate de membru cooperator, din motive neinputabile ţie
– ai un serviciu şi din diferite motive vrei să-l schimbi
– eşti persoană de naţionalitate străină, încadrată în muncă şi ai realizat venituri în România conform legii
– ai încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizezi venituri
– te-ai pensionat pentru invaliditate şi nu mai poţi fi încadrată în muncă pentru că firmă la care lucrai s-a închis sau pentru că nu ai găsit un post vacant de natura celui pe care l-ai ocupat anterior
– atunci când termini concediul plătit pentru creşterea copilului, nu mai poţi relua activitatea pentru că firma în care lucrai, s-a închis
– ai 16 ani, eşti absolventă ai unei şcoli speciale pentru persoane cu handicap, nu ai susţinători legali sau ai dar aceştia dovedesc că sunt în imposibilitatea de a presta obligaţia legală de întreţinere datorată minorilor.

Acte necesare dosarului înaintat pentru obţinerea ajutorului de şomaj

– cerere pentru obţinerea indemnizaţiei
– actul de indentitate, în orginal şi în copie
– actele de studii şi de calificare, în original şi în copie
– certificatul de naştere, în orginal şi în copie
– certificatul de căsătorie (dacă este cazul), în orginal şi în copie
– adeverinţă medicală, din care să rezulte că eşti aptă de muncă sau că ai eventuale restricţii medicale
– actele eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că nu realizezi venituri sau că ai venituri mai mici decât indemnizaţia de somaj
– declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu ai loc de muncă, nu realizezi venituri sau că ai venituri mai mici decât indemnizaţia de somaj.

Obligaţiile pe care le ai atunci când beneficiezi de ajutorul de şomaj

– trebuie să te prezinţi lunar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care eşti înregistrată, ori de câte ori ţi se cere pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă
– trebuie să-ţi cauţi activ loc de muncă
– trebuie să participi la serviciile pentru stimularea ocupării şi formării profesionale oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care eşti înregistrată.

Situaţii în care nu beneficiezi de ajutorul de şomaj

– dacă nu accepţi un loc de muncă situat la o distantă de cel mult 50 km de localitatea în care locuieşti
– dacă refuzi să participi la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
– dacă la data solicitării dreptului urmezi o formă de învăţământ
– în cazul în care ţi-ai dat demisia sau ai plecat de la ultimul serviciu de comun acord cu angajatorul.
 
Ajutorul de şomaj calculat diferit

În cazul în care nu ai muncit niciodată, ai terminat studiile, ai peste 18 ani şi depui cererea de acordare de ajutor de şomaj, vei primi, potrivit Legii nr.76/2002 şi modificată prin OUG 28/2009, timp de nouă luni, 50% din salariul minim pe economie aflat în vigoare la data la care depui cererea.

Dacă ai lucrat timp de un an beneficiezi de o indemnizaţie de şomaj care reprezintă 75% din salariul de bază brut pe ţară în vigoare la data depunerii cererii. În schimb dacă ai lucrat o perioadă mai mare de trei ani, la cei 75% se adaugă o sumă calculată prin aplicarea mediei salariului tău brut de bază pe ultimele 12 luni.

Această sumă este o cotă procentuală diferenţiată în funcţie de numărul de ani lucraţi care se aplică astfel: dacă ai lucrat cel puţin 3 ani, primeşti 3% în plus, dacă ai lucrat cel puţin 5 ani, primeşti 5%, pentru cel puţin 10 ani, 7% şi în cele din urmă, pentru cel puţin 20 de ani, 10%.

75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă avut, în cazul şomajului tehnic

Criza economică a determinat multe firme să reducă din costuri trimiţând o parte dintre angajaţi în şomaj tehnic. Dacă te aflii în această situaţie, trebuie să ştii că potrivit Codului Muncii (art. 52(1,d) şi 53(1) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii), ai dreptul să beneficiezi la o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă pe care îl ai.

7.078 de lei, cel mai mare ajutor de şomaj din România

Fericitul? Mircea Ionescu din Timişoara, fost director al Romtelecom Timiş, unde avea un salariul lunar de aproximativ 66.000 de lei. Din luna aprilie a acestui an domnul Ionescu beneficiază de ajutorul de şomaj proporţional cu veniturile din ultimul an de activitate pe care este posibil să-l primească până în luna iulie a anului viitor, asta în cazul în care AJOFM Timiş nu îi va găsi de lucru pe un post corespunzător studiilor şi pregătirii sale profesionale.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton