Gata cu isteria caloriilor!

.

Preocuparea excesiva privind numarul de calorii se pare ca nu e atat de eficienta in combarea kilogramelor in plus.

Gata cu isteria caloriilor!

Preocuparea excesiva privind numarul de calorii se pare ca nu e atat de eficienta in combarea kilogramelor in plus.

Masoara!
Nu ai timp sa dai opt ture de stadion ca sa fii sigura ca ai alergat trei kilometri? Acum ai o solutie: pedometrul, un aparat cat un pager, care se agata la brau si iti masoara distanta parcursa. Sa stii insa ca exista si telefoane mobile care contin un senzor de miscare, continand aplicatii ce iti pot calcula numarul de pasi parcursi.

Alergari la birou!
Dr. Levine (Clinica Mayo) a improvizat, deasupra unui covor rulant de alergare, un birou pe care isi completa foile de observatie. A publicat ideea si…asa s-a nascut moda de a alerga la birou. Sunt comercializate „linii” de birouri care au o banda rulanta pe care poti sa mergi ori sa alergi. Pentru detalii, da o cautare pe google cu treadmill-desk sau treadmill-workstation.

Gata cu isteria caloriilor!
Preocuparea excesiva privind numarul de calorii se pare ca nu e atat de eficienta in combarea kilogramelor in plus. Recent, a aparut un nou trend in dieting: placerea de a manca! Daca insa la masa nu te grabesti, mesteci cu grija si te bucuri de gustul mancarii, dai timp hormonilor satietatii sa actioneze in creier si te vei satura cu mult mai putine calorii! Medicii dieteticieni pun acum accentul pe o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume si arome, dar fara excese! Daca „scapi” la galetusa cu inghetata, nu-i o tragedie, dar nu mai mult de o data pe saptamana! Renunta la semipreparate si incepe sa gatesti – pentru placerea de a descoperi gusturi noi!

Petele de pe dinti
Acestea au mai multe cauze: din interiorul organismului (te-ai nascut cu ele, lipsa de vitaminele A si B, tratamente antibiotice in copilarie, imbatranire); din exterior (actiunea alimentelor, bauturilor – cafea, vin rosu – sau a fumatului). Cum scapam de ele? Mergem la stomatolog pentru o evaluare atenta, un periaj profesionist sau tratamente de albire a dintilor. Ce putem face noi? Sa ne lasam de fumat si sa ne clatim/spalam dintii dupa ce am consumat alimente/bauturi care ne pot pata dantura.

Candidoza si dieta
Flora vaginului include si filamente de candida, a caror dezvoltare e tinuta sub control de lupta pentru supravietuire a altor bacterii din flora vaginala. Cand echilibrul se rupe (antibiotice etc.), ciupercile se inmultesc si duc la aparitia candidozelor. Ele pot fi favorizate si de dietele bogate in glucide (mai ales, de zaharurile rafinate). Deci, atentie ce mananci!

NU in timpul sarcinii!
Acizii grasi trans sunt foarte des intalniti in toate produsele fast food ori semipreparate, ce contin grasimi hidrogenate (margarina etc.). Acestea strica echilibrul fragil al lipidelor din organism si se pare ca duc la o crestere a rezistentei la insulina. Reactiile in lant induse de acesti acizi grasi trans pot periclita ducerea la termen a sarcinii, fapt semnalat recent intr-o revista americana de profil. Asadar, daca esti gravida, uita neaparat de gogosi, prajituri si burgeri!

Soia nu scade colesterolul
Soia, ca aliment cu importante proprietati de scadere a LDL colesterolului (colesterolul rau), este foarte des recomandata. Acest rol este atribuit, in principlal, isoflavonelor, substante continute in soia. Se pare insa ca ne confruntam cu inca un mit: cercetari recente arata ca nici pomeneala ca soia sa scada concentratia sangvina de LDL colesterol! Ba, mai mult, Comitetul de Nutritie al Asociatiei Americane a Inimii (American Heart Association) a emis o avertizare care semnaleaza acest fapt. Soia insa nu trebuie marginalizata, ea avand o serie de constituenti foarte utili: proteine animale de buna calitate, minerale, vitamine, fibre alimentare, precum si acizi grasi polinesaturati!

Sosete anatomice!
Sosetele au doua functii: sa absoarba transpiratia si sa o tina cat mai departe de piele, apoi sa atenueze socurile si fortele de frictiune la care e supus tegumentul. Pentru activitatile sportive sunt indicate sosetele special conturate (anatomice). Designul lor include si grosimi diferite, ca sa fie mai bine protejate degetele, calcaiele etc. Mai nou, s-au inventat textile ce, calitativ, depasesc clasicul bumbac. Exista si sosete duble, apreciate de atleti fiindca anihileaza fortele de frecare: o foita sta lipita de piele, cealalta de pantof si, intre ele, aluneca una fata de cealalta.

de dr. Adina Grigorescu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton