Hipertensiunea arteriala este numita si ucigasul tacut: daca o ai, nu te doare nimic.
Tie ti-a spus?
Hipertensiunea arteriala este numita si ucigasul tacut: daca o ai, nu te doare nimic.
Stretching-ul la incalzire e benefic Stretching-ul consta in punerea sub tensiune a unor grupuri musculare, fara ca muschiul sa se scurteze, punandu-se totodata si articulatiile adiacente sub tensiune. Exista temeri conform carora stretching-ul practicat inainte de o anumita proba sportiva poate duce la scaderea performantelor atletului. Am urmarit cu mare atentie daca la Beijing olimpicii foloseau la incalzire miscari de stretching si, intr-adevar, foarte putini se mai intind inainte de proba. Ei bine, aflati ca cercetatori in ale medicinii sportive nu au gasit niciun dezavantaj in a te intinde inainte de a alerga – ei sustin ca muschii nu sunt afectati si articulatiile sunt mai mobile.
Unt de cacao pentru vergeturi Sarcina este una dintre principalele cauze de aparitie a vergeturilor pe burta si sani. O mie si una de uleiuri si alifii sunt prescrise pentru ele, insa majoritatea nu este eficienta. Untul de cacao este un remediu contra aparitiei vergeturilor foarte des prescris chiar si de medicii obstetricieni si de moase. De curand, un grup de cercetatori libanezi si-a propus sa verifice, rand pe rand, o serie de astfel de remedii. Ei au prescris unt de cacao la o suta de gravide, in timp ce alte o suta au primit placebo (o alifie identica, dar fara sa contina unt de cacao). Rezultatele au fost dezamagitoare: vergeturile au continuat sa apara aproape la fel – la 49% dintre cele tratate cu placebo si la 45% dintre cele care au primit unt de cacao. Asadar, asemenea multor altor remedii-minune, untul de cacao nu prea ajuta!
Inca un motiv! Unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii noastre este sedentarismul! La ce predispune? La foarte multe: boli de inima, hipertensiune, accidente vasculare, diabet, chiar si la cancer! Da, ai citit bine: sedentarismul este implicat in 15% dintre cancerele de colon! Sportul este creditat cu o scadere de 30-40% a riscului de cancer de colon! Daca esti un sedentar convins, nu vei putea sa alergi de prima data 5 km ori sa joci tenis timp de patru ore – efortul foarte mare te poate imbolnavi. Lucrurile se fac treptat: la inceput trebuie sa te plimbi mai mult (o jumatate de ora pe seara, apoi o ora) si de-abia dupa niste luni poti sa alergi usor sau sa pedalezi niste kilometri. Totul este sa te ridici de pe canapea!
Lapticul si branzica! Un pahar cu lapte, sau un borcanel cu iaurt si o portie de branzeturi la masa pot face minuni pentru sanatatea si vigoarea oaselor tale. Micutii prescolari care de la trei-cinci ani au in dieta lor doua portii de lactate s-au dovedit in adolescenta a avea oase mult mai bogate in calciu si, astfel, mai rezistente – fata de colegii lor mai mofturosi. Servirea zilnica si a doua portii de proteine (carne slaba, pasare, peste) creste si mai mult fixarea calciului in sistemul osos. Asadar, lactatele sunt alimente foarte gustoase si sanatoase, care nu trebuie scoase din dieta nimanui, indiferent de regimul pe care te-ai hotarat sa-l tii! Exista si lapte degresat (1,5% grasime) si chiar ultradegresat (0,5%).
Mai multa vitamina C, mai putin diabet! Cu cat nivelul sangvin de vitamina C este mai mare, cu atat scade riscul de a dezvolta diabet ? acesta este mesajul transmis de un grup de cercetatori care a urmarit 21.831 de americani cu varste intre 40 si 75 de ani. Concentratia ridicata de vitamina C a fost asociata cu o scadere de pana la 60% a riscului de a dezvolta diabet zaharat! Principala sursa de vitamina C in dieta occidentala sunt fructele si legumele proaspete. Orice prelucrare termica duce la distrugerea rapida a vitaminei C, care are o structura foarte sensibila.
Tie ti-a spus? Hipertensiunea arteriala este numita si ucigasul tacut: daca o ai, nu te doare nimic. Tratamentul ei consta nu numai in pastile de tensiune, ci si intr-o serie de mijloace nefarmacologice eficiente: slabitul, activitatea fizica, schimbarea stilului de viata – deci, in renuntarea la sedentarism. Un sondaj recent arata ca de cele mai multe ori pacientii ies de la cardiolog cu un tratament farmacologic foarte bun, insa fara sa fi fost macar informati despre mijloacele nefarmacologice de scadere a tensiunii arteriale. Tu stiai ca sportul practicat sistematic te poate proteja?