Dieta si fitness

.

De curand, cercetatori americani au identificat o crestere patologica a unei proteine (apolipoproteina C III) in randul consumatorilor de marijuana.

Dieta si fitness

Marijuana ataca inima
De curand, cercetatori americani au identificat o crestere patologica a unei proteine (apolipoproteina C III) in randul consumatorilor de marijuana.

Aceasta proteina este implicata in metabolismul grasimilor, ea impiedicand metabolizarea trigliceridelor – care se vor acumula si vor favoriza formarea placilor de aterom. De aici si pana la ischemii miocardice sau chiar infarcte nu mai este decat un pas.

Joggingul nu distruge genunchii!
Aceasta e concluzia la care au ajuns cercetatorii germani si pe care au publicat-o recent intr-o prestigioasa revista americana de medicina sportiva.

Genunchii a zece alergatori de maraton au fost supusi unor examene seriate de rezonanta magnetica nucleara: cu o ora inainte de cursa, imediat dupa ce au terminat 12 mile si la inca o ora dupa aceea. Daca, imediat dupa cursa, inaltimea cartilajului care intra in alcatuirea articulatiei era diminuata, dupa numai o ora de repaus el se reparase deja.

Cercetatorii sustin ca alergatul nu afecteaza sanatatea unor articulatii sa-natoase, dar poate agrava o afectiune articulara existenta.

Mananc la fel, dar ma ingras!
Esti din ce in ce mai atenta la mancare, te abtii din ce in ce mai tare, ba chiar incerci sa te misti mai mult, numai ca pe cantar se vede cu totul altfel. Ei bine, metabolismul tau incepe, usor-usor, sa incetineasca: cu fiecare decada, el „reduce motoarele” cu 5%! Asadar, fata de 25 de ani, la 35 de ani vei consuma cu 100 de calorii mai putin, iar la 45 de ani – cu 200 de calorii mai putin.

Cidrul, bogat in antioxidanti
Sucul de mere este foarte laudat pentru cantitatea mare de oligoelemente pe care le contine. De cele mai multe ori insa, gasim sucul de mere ambalat dupa ce a fost deja prelucrat (filtrat). Cidrul (mustul de mere nefiltrat) contine de patru ori mai multi antioxidanti comparativ cu sucul de mere pe care il gasim pe rafturile supermarketurilor.

Mananc inainte de sala?
Fiecare organism este diferit de celalalt si fiecare reactioneaza in mod diferit. Este important sa iti urmaresti cu atentie propriul corp si sa iti asculti instinctele. La sala nu trebuie sa ajungi nemancat, pentru ca te expui la hipoglicemii nedorite, dar nici nu este bine sa mergi cu burta plina!

Noi putem digera mancarea in timp ce facem sport, insa cu siguranta te vei simti mai inceata, mai lipsita de putere, ba chiar mai ametita. Explicatia e simpla: atat muschii, cat si tubul digestiv concureaza pentru niste resurse limitate. Asadar, mananca un sandvis cu o ora inainte de sala sau asteapta trei-patru ore, daca ai servit trei feluri de mancare!

Nu te baza doar pe cantar
Prin eforturi sustinute te mentii ca greutate, insa observi cum corpul tau se „lasa”: pielea atarna usor la brate, „colacelul” de pe burta este tot mai vizibil. Ce e de facut? Atat la farmacii, cat si in lanturile de hipermarketuri, gasesti dispozitive speciale care iti pot arata care este procentul de grasime pe care il contine corpul tau.

Daca acesta depaseste 25%, trebuie sa te preocupe scaderea lui, in timp ce 30% este un semnal de alarma. Cu un program de exercitii fizice bine intocmit si o dieta corecta, vei reusi sa inlocuiesti „pernutele” de grasime cu kilograme de muschi „devoratori” de calorii!

Trebuie sa ma ingras!
Ingrasatul cu orice pret nu reprezinta o tinta de dorit! Trebuie sa iei in greutate si sa ramai in acelasi timp sanatoasa. Cresterea masei musculare este varianta optima, ba chiar si atarna mai mult la cantar. Asadar, un regim de viata sportiv si exercitii la sala de fitness, insotite de o alimentatie hipercalorica bogata in proteine, iti pot aduce kilogramele dorite, insa intr-o forma mult mai atragatoare (abdomen bine profilat, corp numai „fibra”, dar totusi mladios).

Exercitiile cardio nu sunt suficiente!
Cu trecerea anilor, nu numai ca metabolismul incetineste, dar ai tendinta sa pierzi si masa musculara. Exercitiile de tip cardio (aerobic, alergat, inot) sunt esentiale pentru sanatatea ta, dar ele nu vor incetini procesul de pierdere a masei musculare.

Ridicarea greutatilor determina suprasolicitarea fibrelor musculare, cu aparitia consecutiva a unor microrupturi, fapt ce va semnala muschiului ca trebuie sa se repare reconstruindu-se. Nu trebuie sa te sperii de gantere: folosirea lor nu-ti va face muschii sa plesneasca sub maneca bluzei – pur si simplu, femeilor le lipseste cantitatea suficienta de testosteron pentru a sintetiza o cantitate asa de mare de fibra musculara.

Pagini realizate de dr. Adina Grigorescu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton