Fericiti, dar nu la extrem

.

Se pare ca nu suntem setati sa dam rezultate optime cand suntem cei mai fericiti!

Fericiti, dar nu la extrem

Se pare ca nu suntem setati sa dam rezultate optime cand suntem cei mai fericiti!

Psihologii americani de la Universitatea Illinois studiaza fericirea de peste douazeci de ani. Recent, analizand un sondaj efectuat in 96 de tari pe 120.000 de intervievati, ei au ajuns la concluzia ca cele mai bune rezultate (cariera, avere, sanatate, durata de viata) le inregistreaza cei ce sunt moderat fericiti: isi apreciaza starea 8-9 pe o scala 1-10. Cei foarte fericiti ori se multumesc cu ceea ce au si nu mai gasesc motivatia de a cauta o noua slujba (bani mai multi), ori nu respecta intocmai regulile sanatoase pentru alimentatie si stil de viata. Intre cei din urma se gasesc si vanatorii de senzatii tari – ceea ce, nu de putine ori, le poate pune viata in pericol.

Poluarea fonica creste tensiunea arteriala
Extinderea aeroportului londonez Heathrow a fost intampinata cu o opozitie puternica din partea vecinilor. Una dintre armele lor forte a fost un studiu realizat de cercetatorii britanici pe mai multi voluntari care locuiesc in aproprierea unor aeroporturi aglomerate (Londra, Milano, Stockholm, Atena). Lor li s-a masurat de la distanta tensiunea arteriala in corelare cu zgomotul ambiental. S-a observat ca sunete cu intensitatea de peste 35 decibeli (comparabil cu zgomotul produs de un avion care survoleaza la joasa altitudine o zona locuita) pot creste semnificativ tensiunea arteriala a unui om care doarme. Acelasi zgomot este produs de o strada (drum national, autostrada) foarte aglomerata. Hipertensiunea arteriala e o boala foarte perfida: chiar daca nu doare, ea poate crea complicatii foarte mari: suferinte miocardice (muschiul inimii este suprasolicitat si nu mai este corect irigat), accidente vascu-lare cerebrale, alterari ale functionarii rinichiului, tulburari de vedere.

Dieta contra infertilitatii
Recent, la Universitatea Harvard s-a incheiat un studiu care a urmarit timp de opt ani stilul de viata si dieta a peste 17.000 de tinere femei care incercau sa ramana ori ramasesera gravide. Concluzia: o serie de cazuri de infertilitate cauzate de tulburari ovulatorii, la femei sanatoase, pot fi usor rezolvate prin modificari in stilul de viata si dieta viitoarelor mamici. Proteinele animale trebuie inlocuite cu cele de origine vegetala; mai este recomandat consumul de carbohidrati cu index glicemic mic (cereale integrale etc.) si consumul moderat de lactate, vitaminele si fierul din belsug (din alimente si suplimente alimentare). Alcoolul si cafeaua trebuie consumate cu moderatie, iar tutunul trebuie eliminat din viata ta!

Iti rozi unghiile?
Jumatate dintre copii isi rod unghiile cand si cand, cu atat mai des cu cat au mai multe surse de stres (probleme la scoala, cu prietenii, acasa etc.) Doar un sfert dintre tineri isi mai rod unghiile, pentru ca obiceiul sa dispara aproape complet dupa 30 de ani. Gestul e, de cele mai multe ori, facut ca mijloc de diminuare a stresului, insa il poti face si de plictiseala sau chiar fara sa iti dai seama (vorbesti la telefon, citesti o carte etc.). Cum scapi de acest obicei? Depinde de situatia in care il faci: daca esti prea stresata – incearca anumite masuri de diminuare a stresului si anxietatii. Taie-ti unghiile scurt si da-le cu oja sau lac. In cazuri extreme, se poate recurge la manusi subtiri de bumbac!

Fumatul favorizeaza acneea
Femeile adulte sunt mai predispuse la a dezvolta acnee de tip neinflamator decat barbatii. Dermatologii italieni de la un institut celebru din Roma au publicat un studiu care arata ca 40% dintre femeile fumatoare au acnee de acest tip. Tenul se schimba, acneea neinflamatoare fiind caracterizata prin aparitia unor mici chisturi sebacee care nu se evacueaza (porii sunt inchisi). Pe langa alte variatii specifice, pielea femeii fumatoare secreta doar jumatate din cantitatea obisnuita de vitamina E. Acelasi studiu arata ca fumatoarea care a avut acnee in adolescenta, prezinta un risc de patru ori mai mare de aparitie a acneei neinflamatorii la maturitate.

Chist ovarian functional
S-a intamplat ca la ultima ecografie sa ti se spuna ca ai un chist ovarian functional? Stai linistita, nu insemna nimic rau! Acestea nu se malignizeaza niciodata. De cele mai multe ori nici nu le bagi in seama, pentru ca, de obicei, ele nu dor si trec rapid (pe parcursul a circa doua cicluri menstruale). Se intampla totusi sa progreseze pana la dimensiuni impresionante (10-20 cm diamentru), fapt care atrage dupa sine necesitatea unei interventii chirurgicale, pentru eliminarea lor. Chiar si dupa menopauza pot aparea chisturi ovariene, caz in care medicul ginecolog este mult mai atent si mai circumspect din cauza riscului mult mai mare de afectiuni maligne ovariene. Asadar, nu intra in panica, dar nici nu te culca pe o ureche, si mergi regulat la consult ginecologic


de Ioana Antonescu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton