Dieta si fitness

.

Fructele proaspete si cerealele integrale ne sunt aliati in lupta contra anxietatii cotidiene.

Dieta si fitness

Fructele proaspete si cerealele integrale ne sunt aliati in lupta contra anxietatii cotidiene.

Dieta si anxietatea
Fructele proaspete si cerealele integrale ne sunt aliati in lupta contra anxietatii cotidiene. Sunt bogate in carbohidrati de calitate, care au un efect relaxant prin cresterea cantitatii de serotonina din creier (un neurotransmitator cu efect calmant). Acelasi efect calmant il are si triptofanul – un precursor al serotoninei – continut in lactate si carnea de curcan. Nu uita sa bei multa apa – deshidratarea cronica, chiar usoara, poate induce anxietatea. Mentine­rea constanta a nivelului glucozei sangvine este de asemenea importanta – mananca putin si des, optand pentru gustari sanatoase intre mesele principale.

Vrei sa fii bine dispusa?
Se pare ca acizii grasi omega 3 care abunda in pestele gras, precum somonul, sunt foarte utili in prevenirea si tratarea starilor depresive si in combaterea stresului. Pe langa aceste efecte benefice asupra psihicului, acizii grasi omega 3 au un rol important in prevenirea afectiunilor cardiace (prin stabilizarea tensiunii arteriale si scaderea nivelului treigliceridelor sangvine) si a anumitor forme de cancer. Alte surse alimentare de acizi omega 3 sunt: codul, tonul, conopida, semintele de in, nucile, broccoli, varza, spanacul, soia etc.

Fisticul reduce stresul
Nu numai ca are un gust grozav care produce dependenta, fisticul chiar poate reduce nivelul colesterolului in sange (cu precadere a LDL – colesterolul rau ), furnizand totodata si o serie de antioxidanti. Studii serioase sustin cu tarie ca un consum zilnic de 30-60 g de fistic se asociaza cu o vasodilatatie importanta, lucru benefic mai ales in randul persoanelor predispuse la a dezvolta pusee de hipertensiune in conditii stresante.

Despre antioxidanti
Ciocolata, cafeaua sunt deja renumite pentru cantitatea mare de antioxidanti pe care le contin – un studiu mai vechi arata ca jumatate din ratia zilnica a unui american este furnizata din cafeaua pe care o consuma! Cacaoa pe care o indragesc atat de mult cei mici se pare ca nu este atat de bogata in antioxidanti tocmai datorita procesului de prelucrare. Recent insa, spaniolii au umblat tocmai la acest aspect, reusind sa conserve o mare parte din flavonoizi – antioxidantii cu pricina. Deci vom avea cat de curand pe piata cacao „mai sanatoasa”!

Abdomen „beton”
Colaceii de grasime de pe burta nu dispar usor – sunt necesare anumite sacrificii si putin efort fizic: renunta la bere, paine, unt, alcool si dulciuri. Dimineata este recomandat sa faci exercitiile urmatoare pentru a-ti intari musculatura abdominala: asaza-te pe podea ca si cum ai face flotari, numai ca te sprijini pe antebrate. tine corpul paralel cu podeaua si ridica usor cate un picior de pe sol, alternativ. Stai cu unul ridicat cate 10-20 secunde si apoi schimba-l cu celalalt. Stai pe spate, intinsa pe podea. Indoaie din genunchi piciorul stang, mentinand talpa lipita de pamant. Indoaie si piciorul drept, sprijinind calcaiul drept pe genunchiul stang. Acum, contracta-ti abdomenul respirand si ducand cotul stang (mainile la ceafa) la genunchiul drept. Nu trisa tragand de cot sau de genunchi!

Un desert mai merge!
Chiar daca esti certata cu garderoba si ti se pare ca totul „tipa” pe tine, nu este indicat sa recurgi la diete draconice si sa renunti complet la „micile bucurii” ale unui desert. Asadar, ras­fa­ta-te din cand in cand cu cate o patratica din ciocolata favo­rita, dar nu o consuma toata deodata! Poti porni o dieta care sa te lase sa ma­nanci un dulce o data pe zi sau o data pe saptamana. Altfel risti ca la finalul dietei sa faci ravagii in prima cofetarie!

Micul dejun e important
Chiar daca dimineata, cand te scoli, nu ai pofta de mancare, este bine ca in primele 3 ore de cand te-ai trezit sa consumi macar un iaurt sau un fruct. Altfel, te vei trezi in jurul pranzului sau dupa-amiaza, devreme, cu o pofta de mancare teribila – fapt ce atrage consumul unei cantitati exagerate de mancare. Retine ca ceea ce conteaza nu este numarul meselor de peste zi, ci numarul total de calorii consumate!

Text de dr. Adina Grigorescu; Fotografii: Arhiva Edipresse

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton