Basm adevărat: „Albă ca Zăpada și cei 7 pitici” au existat în realitate

.
Considerată una dintre cele mai faimoase povești din toate timpurile, „Albă ca Zăpada”, culeasă de frații Jacob și Wilhelm Grimm în 1812, a existat în realitate. La fel și „oglinda vorbitoare”, cei șapte pitici, pădurea în care s-a refugiat sau mărul otrăvit.

Citește și – Desprins din basme. Satul unde trăiesc doar pitici în case-ciupercă

La această concluzie au ajuns un grup de cercetători, după ani de căutări, care au pornit să analizeze veridicitatea întâmplărilor încă din 1986.

Albă ca Zăpada cea adevărată se numea Maria Sofia von Erthal și a trăit în secolul XVIII, în Germania. Născută în 1729, în Lohr am Main, Bavaria, ea era fiica unui prințului Philipp Christoph von Erthal care,  după moartea mamei ei, în 1741, s-a recăsătorit cu o femeie rea la suflet, Claudia Elisabeth von Erthal.

Oglinda fermecată

Astăzi, castelul în care a trăit Maria Sofia este cunoscută drept Muzeul Spessart, iar în una dintre camere tronează și o oglindă „vorbitoare”. Manufactura de cristal din Lohr a fost creată de Kurmainzische Spiegelmanufaktur la comanda prințului Philipp Christoph pentru noua lui soție. Oglinda are proprietăți „acustice”, în sensul că vorbele rostite de cineva in fața ei, reverberează.

Pădurea și munții

Pădurea în care se refugiază Albă ca Zăpada și cei șapte munți peste care trece în drumul său, există de asemenea. Este vorba despre regiunea Spessart, o regiune muntoasă a cărei deumire provine de la Specht („ciocănitoare”) și Hard („munte împădurit”).

Piticii

Specialiștii explică prezența în poveste a piticilor simplu: în 1729, zona era un centru înfloritor pentru industria minieră, între cei şapte munţi din zonă, unde tunelurile erau accesibile doar celor mai mici de înălţime, iar minerii purtau cagule colorate.

Mărul otrăvit

Deși pare greu de crezut, mama ei vitregă chiar a încercat să o otrăvească pe Maria Sofia, adevărata Albă ca Zăpada cu un măr. Acesta a fost dat prin mătrăgună, o plantă care se folosește și astăzi în medicină, pe post de anestezic. Dă senzația că pacientul a murit dar, treptat, acesta își revine.

Potrivit celor care au făcut investigațiile, povestea Mariei era foarte populară la 1800. Cum Frații Grimm locuiau la o distanță mică față de Lohr, în Steinau, nu este de mirare că au cules povestea în 1812.

Așa s-a născut povestea „Alba ca Zăpada și cei 7 pitici”, care alături de alte 200 de povestiri a format volumul de basme culese de Wilhelm și Jacob Grimm. „Cenușăreasa”, „Frumoasa adormită”, „Hansel și Gretel” și multe altele au fost poveștile care au încântat copilării din lumea întragă, cu mult înaintea lui Walt Disney.

Citește și – “Albă ca Zăpada”, basmul de 100 de milioane de dolari

Foto – Northfoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton