Jenny Tetlock şi Nathalie Morton sunt doar două dintre fetele care au murit după vaccinul împotriva HPV. Chiar dacă există încă îndoieli, specialiştii spun că vaccinul nu este vinovat.
Jenny, din Statele Unite, a făcut ultima doză de vaccin la începutul lui 2007, cand avea 13 ani, iar două luni mai tarziu au apărut primele semne de boală – slăbiciunea muşchilor. În martie 2009, fetiţa a murit, fără ca medicii ei să fi căzut de acord asupra bolii de care a suferit. Cei mai mulţi spun că Jenny suferea de o boală neurologică motorie, ce duce la atrofierea musculară.
În schimb, Nathalie, de 14 ani, din Marea Britanie, a murit la numai câteva ore de la vaccinare. Presa din lumea întreagă a vuit timp de săptămâni întregi, vinovat fiind considerat vaccinul anti HPV pe care fetiţa îl făcuse. Dar necropsia a descoperit în pieptul ei o tumoare malignă gigant care acaparase plămânii şi inima. Ar fi putut să moară oricând, au spus specialiştii.
În ce priveşte cazul lui Jenny, lucrurile nu sunt încă foarte clare. Pe blogul lor, părinţii fetei au scris că se feresc să dea vina pe vaccin fără să se poată baza pe dovezi ştiinţifice, dar au atras atenţia ca unii din cei mai buni medici consideră legatura ca fiind posibilă şi chiar plauzibilă.
Cele două cazuri care au făcut încojurul lumii au fost picătura care a umplut paharul pentru părinţii de fete din România. Chiar dacă, din fericire, noi nu ne-am confruntat cu probleme atât de grave, programul de vaccinare gratuită a fetiţelor de clasa a IV-a a fost un eşec, iar campania a fost oprită, o dată la începutul lui 2009, iar a doua oară în această toamnă. Speriaţi de posibilele urmări, părinţii nu au mai ţinut cont de faptul ca fetiţele lor ar fi putut primi gratuit primul vaccin împotriva unei forme de cancer.
Vaccinul împotriva HPV, indiferent de numele său comercial, poate avea unele efecte secundare. Medicul ginecolog Indiana Pelin, de la cabinetul Dico-Med, ne-a explicat că pot apărea reacţii adverse la locul injectării, adică durere, roşeaţă, inflamaţie, mâncărimi, stare febrilă, cefalee, dar şi efecte mai grave, de exemplu vărsături, leşin, mărirea ganglionilor limfatici, dificultăţi de respiraţie, slăbiciune musculară sau furnicături la nivelul gambelor.
Efectele pot merge pana la soc anafilactic, dacă femeia are o alergie nedescoperită. Reacţiile adverse grave care apar la prima doză de vaccin contraindică urmatoarele rapeluri.
Totuşi, dr. Pelin recomandă pacientelor vaccinul. „Am deja paciente la cabinetul medical unde profesez, care au făcut vaccinul anti HPV, şi una din paciente este chiar fiica mea, pe care am vaccinat-o imediat ce a apărut vaccinul Silgard în farmacie. Am cunoscut destule paciente cu cancer de col uterin, ca să fiu de acord cu acest vaccin”,a precizat ea, adăugând că efectele secundare sunt aceleaşi la orice vaccin, inclusiv la cele pe care le-am făcut cu toţii în copilărie.
În ce priveşte cazurile grave, în care vaccinul anti HPV a declanşat paralizii, doamna doctor consideră că nu vaccinul a produs paralizia, dar el ar fi putut declanşa o altă infecţie virală latentă până în momentul vaccinării, care a fost efectuată pe un fond imunologic scăzut.
Însă nu toţi medicii sunt de aceeaşi părere. „Eu nu m-aş lăsa vaccinată”, ne-a spus dr. Elena Măgureanu, medic de familie, care crede că vaccinurile împotriva HPV nu sunt suficient testate. Principalul motiv de îngrijorare menţionat este sindromul Guillain-Barre, o boală neurologică rară care apare, de obicei după o infecţie, atunci când sistemul imunitar atacă sistemul nervos periferic.
În Statele Unite s-au înregistrat câteva zeci de cazuri în care sindromul Guillain-Barre s-a declanşat la scurt timp după vaccinarea anti HPV. Medicii din toată lumea sunt îngrijoraţi din cauza acestei asocieri, chiar dacă Academia Americană de Neurologie a anunţat că sindromul nu apare mai des la femeile vaccinate anti HPV decât la populaţia generală.
Începe din nou campania gratuită de vaccinare
Cele două vaccinuri împotriva HPV, Silgard şi Cervarix, sunt disponibile şi în România la preţuri aproximative de 550, respectiv 420 lei, pentru o singură doză.
Fetiţele sub 14 ani, însă, îl pot face gratuit, în cadrul noii campanii de vaccinare a Ministerului Sănătăţii. Aceasta va începe pe 23 noiembrie, iar decizia a fost luata în urma unui sondaj de opinie ce a arătat dorinţa părinţilor de a-şi vaccina fetiţele.
Dintre părinţii intervievaţi care au luat deja o decizie în legătură cu vaccinul, 52% sunt de acord să-şi imunizeze fetele de clasele a VI-a şi a VII-a.
Prima doză de vaccin se va face între 23 şi 30 noiembrie, urmând ca celelalte două să fie făcute în ianuarie şi mai 2010.
Data exactă a vaccinării va fi anunţată cu câteva zile înainte, astfel ca părinţii să poată lua o decizie în timp util. Imunizarea va fi făcută de medicul şcolii, care va evalua fiecare fetiţă înainte de injecţie, iar, după, o va supraveghea timp de 15 minute.
Până la urmă, decizia le aparţine părinţilor, însă Ministerul Sănătăţii avertizează că vaccinarea, deşi nu e obligatorie, este ferm recomandată de autorităţile medicale, atât naţionale cât şi internaţionale.
„Imunizarea anti-HPV a fetiţelor până în 14 ani este recomandată de cele mai importante organisme internaţionale din domeniul sănătăţii, cu o reputaţie incontestabilă recunoscută de întreaga comunitate medicală, ca strategie eficientă de prevenire a cancerului de col uterin” a declarat dr. Cristian-Anton Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.