Tainele cerealelor

.

Cumperi paine alba sau integrala? Painea de secara iti place? Ai in casa orez nedecorticat? Produsele de panificatie, patiserie, fainoasele din faina integrala sunt foarte sanatoase si gustoase. Nu le ocoli!

Tainele cerealelor

Cumperi paine alba sau integrala? Painea de secara iti place? Ai in casa orez nedecorticat? Produsele de panificatie, patiserie, fainoasele din faina integrala sunt foarte sanatoase si gustoase. Nu le ocoli!

Viata noastra devine din ce in ce mai agitata, muncim din ce in ce mai mult, si dormim mai putin, facem sport la fel de putin ca inainte si mancam tot felul de prostioare. Ne ingrasam, blugii nu ne mai cuprind, fermoarul fustei „tipa” si plezneste. S-au dus vremurile cand obezitatea era considerata semn de sanatate si frumusete.
Clopotelul incepe sa ne sune in cap ca o sirena si luam masuri drastice: sunam o prietena cunoscatoare si notam pe un colt de servetel ultima si cea mai eficienta „cura de slabire”! La moda este acum o dieta care poarta pica carbohidratilor. Prima victima la care ne repezim este painea! O alungam din casa si aruncam si punga cu cereale pentru dimineata, dar nu renuntam decat la o jumatate din cele doua lingurite de zahar pe care le punem dimineata in cafea.

Am sa te dezamagesc, dar trebuie sa-ti spun ca aceasta abordare este gresita – intr-adevar, aceste diete tip Atkins (acesta este numele doctorului care le-a lansat) duc pe termen scurt la o scadere mai mare in greutate, insa s-a dovedit ca nu „interzicerea” carbohidratilor este explicatia acestui fapt, ci reducerea numarului total de calorii din dieta. In plus, nu se cunosc efectele suprimarii pe termen lung ale carbohidratilor din alimentatie.

Alege carbohidratii de calitate: cerealele integrale!
Este bine ca peste 50% din caloriile zilnice sa-i fie aduse organismului sub forma de carbohidrati. Am aflat cu totii ca nu toti carbohidratii sunt „prietenosi”. Desi sunt delicioase, poate chiar cele mai gustoase, dulciurile rafinate sunt cele mai „rele”.
La polul opus sunt cerealele. Cerealele integrale sunt: boabe de grau, porumb, orz, ovaz, secara in forma naturala. Boabele contin un „invelis” (se va regasi in tarate) care adaposteste sub el un germene si endosperm (din care se va alege faina).
Faina alba este obtinuta prin tot felul de procedee de prelucrare (macinare, rafinare, albire) care indeparteaza germenii si taratele si o data cu ele majoritatea fibrelor si oligoelementelor – substante foarte importante pentru sanatate: vitamine din grupul B (B1, B2, PP), vitamina E, saruri de fier, calciu, magneziu, cupru, zinc, fosfor, antioxidanti, acizi grasi polinesaturati. De aceea, este bine sa renunti la painea alba, oricat de gustoasa ar fi ea si sa o inlocuiesti cu produse de panificatie preparate din faina integrala.


Inima e protejata mai bine!
Se pare ca fibrele din cereale sunt mai bune decat cele ingerate din legume, sau fructe, ele protejand mai bine inima si vasele de sange de aparitia unor boli cardiovasculare. De asemenea, s-a semnalat ca fibrele din grau, ovaz si anumite legume scad concentratia sanguina de grasimi.
Cel mai des vasele de sange se infunda prin dezvoltarea unor placi de colesterol oxidat. Mineralele antioxidante din boabele de grau (seleniu, oxidul de mangan, cupru) pot intarzia cresterea acestor placi de colesterol. Germenii de grau au multa vitamina E, care se pare a avea si ea un rol protectiv cardiovascular.


Cancer mai putin
„Carnivorii” ce inghit pe parcursul vietii tone de mezeluri si preparate de carne, fac mult mai des cancer de intestin gros comparativ cu persoanele care au o dieta bogata in fibre (din cereale, legume, fructe).
Nutritionistii speculeaza, de asemenea, ca o dieta bogata in cereale integrale protejeaza si impotriva altor forme de cancer prin antioxidantii, vitaminele, mineralele si fitoestrogenii, pe care le contin.


Constipatia
Constipatia nu este nici pe departe placuta. Daca ai o zi in care apuci sa „mananci” toata ziua trei cafele ori un sandwich pe fuga… vei vedea cum seara iti va fi foarte greu. Si in aceste situatii o dieta bogata in fibre (cereale integrale, legume, fructe) poate fi de mare ajutor!


Cate cereale sa mananc?
De cate ori este posibil inlocuieste produsele de patiserie, panificatie, produsele din faina alba, cu unele din faina neagra sau intermediara, de exemplu prepara-ti sandvisurile pentru a doua zi cu paine de secara feliata, in loc de paine alba.
Fa-ti obiceiul de a manca dimineata cereale cu lapte, insa nu orice fel de cereale: cele mai bune sunt cele tip „musli” cu boabe de cereale presate si stafide, ori alte fructe uscate.
Pe parcursul zilei mananca sase portii de cereale (o portie este echivalentul unei felii de paine feliata), daca ti se pare mult (o felie aduce circa 40 de kilocalorii) sunt suficiente si trei pentru a avea un impact pozitiv asupra sanatatii.


Dr. Bogdan Grigorescu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton