Sunt greşelile cele mai întâlnite şi pe care, mai devreme sau mai târziu, le fac mai toate femeile. Iată cum să le remediezi şi ce ai de făcut pentru a arăta mereu perfect
Cine nu a comis niciodată măcar un simplu păcat împotriva frumuseţii sale, să ridice mâna. De la fumat (care în afară de faptul că face rău sănătăţii, lipseşte faţa de luminozitate), la demachiantul prea agresiv, de la vopsitul părului de una singură, la decolorarea excesivă a unor şuviţe de păr, fiecare din noi s-a făcut responsabilă de un mic atentat împotriva propriei frumuseţi. Repararea acestora, totuşi, este mai simplă de cât ar putea părea. Urmează sfaturile noastre şi descoperă soluţiile pentru a-ţi regăsi în grabă tenul luminos şi un păr strălucitor. Iată trucurile pentru a apărea proaspătă şi odihnită, după o noapte în care ai petrecut îndelung. Pentru că, ştim bine: e aproape imposibil să nu cădem în păcat.
1 Faci exces de vopsea de păr
Fereşte-te de tratamentele casnice Te-ai obişnuit să te vopseşti singură sau să-ţi faci şuviţe la tine acasă? Cu siguranţă că acum te găseşti în faţa unui păr uscat, lipsit de strălucire, care se electrizează uşor şi care nu prea mai suportă nici un fel de coafură. Greşeala pe care o faci este uşor de descoperit: produsele colorante sau decolorante, cele care de obicei sunt folosite pentru a-ţi face şuviţe sau pentru a acoperi firele albe, conţin substanţe chimice care, utilizate de mâini „neprofesioniste“, pot distruge firul de păr, afectându-i foarte serios structura. Soluţia: adresează-te unui hair-stylist de nădejde şi „confesează-i“ greşelile pe care le-ai făcut, fără reticenţe. Mai precis, trebuie să-i spui exact ce produse ai folosit (dacă îl mai ai, ia cu tine şi ambalajul), permiţându-i expertului să găsească soluţia potrivită. Înainte de toate, după o serie de tratamente atât de agresive, este foarte important să-ţi hrăneşti părul pentru a-i restitui vigoarea şi strălucirea. Dacă părul este foarte deshidratat, ar fi bine să-i tai vârfurile, pentru a evita despicarea lor. Roagă-l să-ţi indice un şampon şi un balsam sau o mască adaptate şi uită de alte „experimente“ cel puţin două-trei săptămâni. Te vei putea vopsi sau decolora din nou, numai după ce vei fi remediat daunele aduse părului tău. Dar, de această dată, va trebui să-ţi încredinţezi podoaba capilară pe mâinile unei coafeze. Şi asta pentru că într-un salon de coafură există produse profesionale, iar hair-stylistul ştie clar cum să le folosească: câte minute trebuie să lase vopseaua să acţioneze şi care sunt substanţele hidratante şi hrănitoare pe care să le aplice după. Toate acestea sunt secrete ale meseriei lor, cu care vei obţine cea mai frumoasă culoare, menţinând, în acelaşi timp, scalpul sănătos şi părul strălucitor.
2 Îţi pensezi prea mult sprâncenele
Arcade perfecte? Doar la cosmeticiană Este mai puternică decât tine: de câte ori te priveşti în oglindă, nu rezişti tentaţiei de a lua penseta şi de a smulge câteva fire din sprâncene. Însă în acest mod rişti să-ţi iriţi excesiv pielea care susţine sprâncenele şi să le dai acestora o formă neregulată, care le face să fie inestetice şi să sară imediat în ochi. Soluţia: dacă ai făcut deja răul şi ţi-ai stricat forma sprâncenelor, tot ce ai de făcut acum este să ai răbdare şi să le laşi din nou să crească cel puţin o lună, încercând să le păstrezi o formă mai uniformă şi regulată cu ajutorul creionului special. În plus, poţi folosi un tratament pentru sprâncene, pe bază de uleiuri speciale foarte hrănitoare, care permit acestora să crească mai repede. Când vor fi destul de mari, dă-le pe mâna unei cosmeticiene: ea va şti cum să procedeze pentru a te pensa astfel încât să-ţi valorifice mai bine faţa.
3 Te culci târziu şi dormi puţin
Dacă dormi puţin, îmbătrâneşti devreme Petrecerile la voi în familie se ţin lanţ? Ofi distractiv, dar, după, aminteşte-ţi să recuperezi somnul pierdut, pentru că organismul tău are nevoie de o cantitate corectă de repaus. Chiar şi pielea, care este organul cel mai extins al organismului, se reface în timpul somnului. Acesta este motivul pentru care „oboseala“ să se manifestă prin apariţia cearcănelor, a palorii, a ridurilor de expresie şi a micilor riduri mai evidenţiate decât de obicei, indicii care-ţi comunică faptul că organismul tău are nevoie de o pauză pentru a-şi regăsi energia şi vitalitatea şi pentru a combate îmbătrânirea. Soluţia: dormi mai mult. În timpul somnului, pielea se regenerează iar această activitate atinge maximumul între 23.00 şi 1.00 noaptea. Pentru a favoriza acest proces, este important să te odihneşti şapte-opt ore consecutiv şi să încerci să mergi la culcare mereu la aceeaşi oră. Astfel, organismul tău îşi va regla automat ritmul său somn-trezire, iar dimineaţa tu te vei simţi cu adevărat plină de energie. Pentru a te odihni bine, aeriseşte bine camera înainte, iar la cină consumă alimente uşoare, cum ar fi laptele sau iaurtul. Şi nu uita să te dai pe faţă şi pe gât cu o cremă hidratantă: principiile active ale acesteia se propagă mai bine noaptea, iar când te vei trezi, pielea ta va fi mai netedă. Şi ce faci dacă, de câteva ori, „păcătuieşti“ din nou? Nici o grijă: plimbă o lingură rece sau un cubuleţ de gheaţă pe cearcăne, dă-le apoi cu o cremă descongestionantă şi „machează-le“ cu un anticearcăn cu o consistenţă uşoară. Totuşi, în noaptea următoare, va trebui să recuperezi cu un somn mai lung.
Degresarea puternică a tenului, interzisă Nu te simţi curată dacă nu te speli pe faţă cu apă şi cu săpun şi nu rezişti fără duşurile fierbinţi şi nici fără băile cu multă spumă? Nu exagera, pentru că pielea este acoperită de un strat superficial, numit film hidrolipidic, care are rolul de a o proteja. Folosirea săpunurilor prea agresive riscă să îndepărteze această barieră din ce în ce mai subţire şi mai fragilă. Pentru a descoperi în ce stare se află pielea ta, priveşte-te în oglindă după demachierea de seară. Dacă tenul îţi va părea opac, poate că ai folosit un demachiant prea agresiv, care a alterat filmul hidrolipidic, privându-l de doza corectă de sebum, hidratantul natural produs de glandele care constituie derma. Soluţia: schimbă-ţi obişnuinţele şi învaţă să-ţi tratezi pielea cu multă delicateţe. Primul sfat ar fi acela de a utiliza mereu apă călduţă: cea foarte caldă, în schimb, aspreşte foarte mult pielea. Dacă ai pielea uscată, foloseşte un lapte demachiant care să elimine impurităţile, dar să o şi hidrateze. Apoi, foloseşte o loţiune tonică fără alcool şi dă-te pe faţă cu o cremă hidratantă adaptată tipului tău de piele. Astfel, vei elimina bacteriile şi celulele moarte, îţi vei hidrata faţa şi vei restitui tenului tău tonusul şi catifelarea. În acelaşi timp, nu trebuie să-ţi neglijezi nici pielea corpului: pentru duş, alege un gel cu un ph neutru, iar pentru baie poţi folosi şi un ulei, care să facă puţină spumă şi să lase pielea mai catifelată. Foloseşte mereu o cantitate moderată de produs cosmetic şi apoi hidratează-ţi pielea cu un ulei sau cu o cremă.
5 Fumezi mai mult de 10 ţigări pe zi
Nicotina îţi afectează tenul Ştii deja: fumatul dăunează grav sănătăţii. Dar e şi unul din cei mai periculoşi inamici ai tenului. Dacă fumezi mai mult de 10 ţigări pe zi, rişti să ai un ten lipsit de strălucire şi multe riduri inestetice în jurul gurii. Şi asta nu e totul, pentru că necazurile provocate de fumat sunt mai profunde decât credeai: monoxidul de carbon inspirat reduce fluxul de sânge şi de oxigen la nivelul pielii şi măreşte proliferarea radicalilor liberi – molecule instabile care se formează în celulele din care e compusă derma – instaurând un proces degenerativ. Soluţia: pentru a restitui pielii luminozitatea naturală, e fundamental să înlături cauza care a provocat îmbătrânirea precoce. Înainte de toate, încetează să mai fumezi. Şi, dacă pur şi simplu nu reuşeşti, încearcă cel puţin să reduci drastic numărul de ţigări şi să nu aprinzi mai multe de 4-5 pe zi. Pentru a combate radicalii liberi, acţionează pe două fronturi: consumă suplimenţi alimentari bogaţi în vitaminele C şi E şi aplică-ţi pe faţă, dimineaţă şi seara, o cremă antiage. Aceste produse sunt bogate în principii active antioxidante, care încetinesc procesul îmbătrânirii pielii şi atenuează micile riduri de expresie. Dacă eşti o fumătoare înrăită, ar fi bine să le foloseşti, chiar şi în scop preventiv, începând de la 25 de ani. Astfel, pielea îşi va regăsi gradul optim de hidratare şi elasticitate şi va rămâne catifelată vreme îndelungată.
Foto:Thinkstock