►1 kg file de porc ►250 g slăninuţă afumată ►8 cartofi de mărime mijlocie ►5 căţei de usturoi ►150 ml vin alb sec ►3 linguri ulei ►3 crenguţe de rozmarin ►sare, piper
Mod de preparare
1. Se taie slăninuţa afumată în felii foarte subţiri. 2. Se spală bucata de file de porc şi se presară piper măcinat. Se taie mărunt două crenguţe de rozmarin şi doi căţei de usturoi şi se presară peste carne. 3. Se înveleşte fileul de porc în feliile de slăninuţă şi se leagă. 4. „Îmbrăcat“ în felul acesta, fileul de porc se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi se lasă la cuptor 45 minute, întorcându-l de câteva ori. 5. După 45 de minute, se scoate friptura din cuptor şi se pun de jur împrejurul acesteia cartofii curăţaţi de coajă şi restul de usturoi zdrobit în coajă. 6. Se stropesc cartofii cu restul de ulei, se presară cu rozmarinul rămas şi se introduce tava din nou la cuptor. Se lasă încă o oră, timp în care se întorc cartofii de mai multe ori. 7. După ce friptura este gata, se scoate din tavă. La fel şi cartofii. 8. Peste sosul rămas în tavă se toarnă vinul şi se lasă să mai scadă. Apoi se adaugă un pahar de apă şi se mai lasă 5 minute pe foc mic. Se strecoară şi se rectifică gustul sosului. 9. Friptura se serveşte pe platou, cu cartofii fierţi întregi şi cu sosul alături.
Trucul nostru
Bucata de carne poate fi înfăşurată şi în feliuţe subţiri de costiţă afumată sau de piept ardelenesc. În aceste cazuri, trebuie să ai grijă să stropeşti carnea cu sos din când în când.
Foto: Shutterstock