Cu abundenţa de vitamine, minerale şi elixire 100% naturale, nici nu mai ştii de ce ai sau nu nevoie pentru o sănătate excelentă
Toate se eliberează fără reţetă, ceea ce le face, în principiu, nepericuloase. Şi totuşi există circumstanţe în care suplimentele alimentare nu-ţi fac bine. Multe dintre ele conţin ingrediente active cu efecte puternice în organism. Dacă iei o combinaţie de suplimente alături de medicamente clasice sau foloseşti un supliment alimentar în locul unui medicament care ţi-a fost prescris, rezultatul poate fi departe de ceea ce-ţi doreai, ba chiar poate să-ţi pună viaţa în pericol. Există alte suplimente care pot avea efecte total neprevăzute în perioada pre sau postoperatorie. De aceea este foarte important să-ţi informezi medicul despre vitaminele, mineralele, extrac-tele din plante pe care le iei. De exemplu: suplimentele de calciu interacţionează nedorit cu medicamentele de inimă şi antiulceroasele pe bază de săruri de aluminiu şi magneziu. Sau: magneziul „nu merge“ cu diureticele ori cu anumite medicamente anticanceroase.
Inainte să iei orice supliment
Aminteşte-ţi că unele pot fi toxice pentru tine, în special extractele din plante. Şi, după cum îţi spuneam, în niciun caz nu înlocui un medicament clasic, prescris de medicul tău, cu un supliment-minune, care a făcut-o bine pe vecina unei mătuşi sau pe bunica administratorului de bloc.
Gândeşte-te de două ori înainte de a opta pentru cel mai nou produs intrat pe piaţă. În materie de medicamente, „cel mai nou“ este totodată şi „cel mai puţin testat şi mai studiat“.
Nu te lăsa impresionată de afirmaţii-slogan, care sună prea bine ca să fie adevărate: rapid şi eficient, vindecă orice; te vindecă de boala x; ultrasigur!; 100% natural; nu are absolut niciun efect secundar; fără riscuri – returnăm banii dacă nu sunteţi mulţumiţi. Termenul „natural“ nu înseamnă automat şi „sigur“. Gândeşte-te că şi mătrăguna este 100% naturală, iar chinezii au tratate întregi scrise despre otrăvuri 100% naturale. De exemplu, ceaiul preparat din frunze de piperment este considerat sigur, însă uleiul esenţial din aceeaşi plantă poate fi de-a dreptul toxic.
Patru lucruri de reţinut
1 Nu te autodiagnostica. Cel mai bine e să faci o listă cu semnele şi simptomele care ţi se par relevante şi să discuţi cu un specialist. 2 Înainte de a lua un supliment alimentar, consultă-te măcar cu farmacistul, dacă nu ai timp să stai de vorbă pe îndelete cu medicul de familie. 3 Unele suplimente chiar îţi sunt de ajutor pentru a corecta anumite deficienţe, dar altele îţi pot dăuna. 4 Suplimentele sunt doar suplimente. Nu au fost create cu rolul de a trata, diagnostica, ameliora, preveni sau vindeca o boală sau pentru a înlocui o hrană variată, atât de importantă pentru o dietă sănătoasă.
Foto: Shutterstock