În anotimpul cald, se întâmpla ca uneori să rămânem fără băuturi reci exact în momentul în care ne doream cel mai mult o băutură rece ca gheața pentru a ne răcori.
Dacă organizezi o petrecere, ai musafiri neanunțați sau pur și simplu ai uitat să bagi în frigider băuturile pe care le voiai reci, avem un truc rapid pentru tine.
Umple pe jumătate un bol cu apă de la robinet, adaugă cuburi de gheață și 2-3 linguri de sare. Amestecă! Pune băuturile pe care le vrei răcite în acest amestec și ai grijă să amesteci după un minut.
Temperatura unei băuturi va scădea cu aproximativ 19 grade.
Acest truc simplu poate fi folosit pentru orice tip de băuturi, fie răcoritoare, fie alcoolice. Singura cerință este să fie bine închise.
De ce funcționează acest amestec?
În mod normal, gheața se topește la fel de repede cum apa îngheață. Prin adăugarea sării, se strică echilibrul dintre îngheț și topire, făcând ca apa să înghețe mai greu. Fenomenul de topire a gheții necesită foarte multă energie, această energie este preluată din căldura obiectului cald (ce ce se vrea a fi răcit).
Principiul pe care se bazează acest fenomen este principiul doi al termodinamicii, două substanțe cu temperaturi diferite vor ajunge, în timp, la echilibrul termic.