În fiecare zi facem gesturi și mișcări care, involuntar ne dau de gol când când suntem nervoși sau vrem să flirtăm.
Unele gesturi ar trebui evitate la locul de muncă sau în relația de cuplu.
Psihologul american Dale Atkins și expertul în limbaj corporal, Blanca Cobb au strâns o listă a celor mai comune 5 gesturi pe care le facem și care ne trădeaza adevăratele sentimente.
Poate unele persoane iubesc buzunarele, dar de cele mai multe ori acest gest arată că ascundem ceva sau că nu avem încredere în interlocutorul nostru. De multe ori, acest gest este și unul al disprețului sau al ostilității.
Picioarele încrucișate
Deși este un gest absolut firesc pentru o femeie, acela de a-și încrucișa picioarele când stă așezată, felul în care sunt așezate cât și poziția mâinilor pot însemna cu totul altceva decât o poziție ergonomică.
O femeie care încrucișează picioarele astfel încât întoarce și umărul corespunzător piciorului înseamnă că flirtează. Dacă încrucișează și mâinile peste piept indică că blochează anumite informații și folosește părțile corpului ca barieră.
O persoană care își încrucișează gleznele când stă așezată înseamnă că îi este frică, că este nesigură sau ascunde ceva.
Poziția gleznă peste piciorul opus arată încredere, dominanță sau relaxare.
Mișcarea necontrolată a piciorului
Câteodată, fără să ne dăm seama avem tendința să ne zvârcolim unul dintre picioare atunci când suntem așezați, picior peste picior. Acest gest arată nervozitate sau nerăbdare.
De ce facem acest gest? Pentru a ne elibera tensiunea corpului spune psihologul american Atkins.
Jucatul cu părul
Unul dintre cele mai frecvente gesturi întâlnite în spațiul public este învârtirea părului pe degete.
De cele mai multe ori, acest gest, dacă este făcut de o femeie indică interes față de persoana cu care vorbește, dorința de flirt.
În schimb, dacă acest gest este excesiv sau repetitiv arată incompetență, anxietate, stres, timiditate sau disconfort.
Este gestul pe care ar trebui cu adevărat să-l eviți la locul de muncă.
Un contact vizual prelungit este considerat un gest agresiv sau ciudat. Psihologii spun că în 60% din timpul unei conversații ar trebui păstrat un contact vizual, iar în restul ar trebui să ne mutăm privirea.
Evitarea contactului vizual este semn de anxietate, lipsă de încredere sau că persoana respectivă minte.