Iată ce nu trebuie să faci niciodată la job!

.

Scoate-ţi pantofii, pune picioarele pe birou, scoate eyelinerul din poşetă… Alo, eşti la serviciu!
Cât de confortabilă crezi că poţi să te faci? Chiar şi la un job unde taiorul nu-i un must-have şi nici şeful un tiran!
Oricât de relaxată ar fi atmosfera de la job, nu uita că sunt unele activităţi pe care e mai bine să le ţii pentru tine; altfel, rişti să fii nepotrivită.Ţine cont de nivelul de toleranţă de la jobul tău.

Scorţos versus lejer

În principiu, există două mari tipuri de locuri de muncă: să le spunem birouri tip sacou şi birouri tip hanorac. Un tip special de birou e cel pijama, în cazul în care lucrezi de acasă, dar asta e deja o altă poveste.
«Birourile tip sacou» înseamnă dress code, clienţi, oferte de servicii; trebuie să faci o impresie bună şi principiul „Clientul nostru, stăpânul nostru“ e aproape un crez. Regulile de comportament sunt mai stricte: te îmbraci office, în majoritatea timpului eşti zâmbitoare (mai ales dacă ai de-a face cu clienţi) şi aduci la serviciu mai mult profesionista din tine.
«Birourile hanorac» sunt mult mai lejere în ce priveşte felul în care te îmbraci. În astfel de joburi faci, mai degrabă, un produs pentru clienţi, trebuie să ai o viziune de ansamblu şi creativitatea e la mare preţ. Nu te miri prea mult dacă îţi găseşti colege care îşi fac unghiile la birou sau participi la un brain-storming în care toţi sunteţi desculţi. La un astfel de job, cu cât aduci mai multe lucruri din tine şi personalizezi spaţiul în care munceşti, cu atât e mai ok.  Ţi se citeşte creativitatea pe birou!

Din ciclul «aşa nu», niciodată

Sigur că lucrurile diferă. Dar sunt unele „maniere“ de care cel mai bine e să te fereşti pentru că sunt prost văzute, indiferent de locul de muncă.
Nu aplica proceduri cosmetice sau reparatorii! Poate în locurile de muncă mai creative ai la dispoziţie un duş în cazul în care nu ai mai trecut pe-acasă de ieri, dar asta nu e o invitaţie să îţi aduci penseta şi masca hidratantă la birou. Astfel de lucruri sunt menite să rămână între cei patru pereţi… ai băii tale personale. Dacă cumva ţi s-a dus un fir de la ciorap, ai vărsat cafeaua pe bluză sau s-a întâmplat cine ştie ce alt mic dezastru, rezolvă problema într-un loc retras. 

Nu abuza de facilităţi! Chiar dacă „ai liber“ la produsele de papetărie oferite de firmă, nu înseamnă să faci cocoloaşe de hârtie pentru campionatul intern de baschet la birou. Valabil şi dacă te bate gândul să îţi faci aprovizionarea pentru acasă. S-ar putea să te şocheze următoarea veste: telefonul e o facilitate. Poate te gândeşti că e ok să stai zeci de minute la telefon în interes personal, profesional (pentru al doilea job al tău) sau chiar să dai telefoane în străinătate. Şi că tot veni vorba de telefon, nu ţipa! Tehnologia a avansat, nu trebuie ca tonul să fie proporţional cu distanţa la care se află persoana de la celălalt capăt al firului. Doar fiindcă e tolerat, nu înseamnă că e şi acceptabil.

Nu veni gripată! Nimeni nu vrea să lucreze lângă o potenţială sursă de viruşi. Şi nu, nu e ok să spui că tu eşti rezistentă, că îţi trece şi că te tratezi.

Nu lăsa mizerie! Nu e valabil doar pentru biroul tău. Sala de mese, cana de cafea, cuptorul cu microunde, locul de pauză, scrumiera, toaleta sunt tot atâtea locuri unde e civilizat să strângi după tine.

Nu fi neglijentă! Ai grijă la detalii, mai ales dacă lucrezi într-un birou cu dress code: haine curate, potrivite pentru birou, fără aţe care atârnă sau mai rău. Dacă stilul vestimentar e lejer, ai grijă să nu vii în costumul de sport sau în ţinuta de club.

Nu uita de colegialitate! Să zicem că te înţelegi bine cu colegii, sunteţi chiar prieteni. Asta nu în-
seamnă că poţi să vorbeşti peste ei în şedinţă, să îi desconsideri în faţa altor colegi, să îi iei peste picior, să nu le iei în serios ideile. Se pune şi întârziatul sau nerespectarea termenelor-limită. Şi nu le invada spaţiul personal! Nu e acceptabil să le citeşti e-mailurile, corespondenţa sau să le urmăreşti conversaţiile.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton