Furtunile cu grindină fac ravagii în mijlocul verii

.

Zona Rădăuți a fost acoperită de gheață în această săptămână datorită unei furtuni cu grindină. Aceasta, de dimensiuni mari a distrus acoperișurile multor case din zonă și s-a așezat în strat gros de 5 centimetri pe alocuri.

Culturile agricole au fost afectate iremediabil.

Citește și Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ilie

Ce este  grindina și cum se formează?

Grindina se formează în norii Cumulonimbus. Acești nori imenși se întind pe verticală la altitudini înalte și sunt responsabili de majoritatea furtunilor cu tunete și fulgere.

Căldura solului împinge aerul cald să se ridice și să formeze nori imenși. Partea superioară a norilor se răcește (temperaturi de ce ajung până la -60 de grade) și permite formarea de cristale de gheață. Aceste cristale cad prin nor, se întâlnesc cu picăturile de apă din interiorul norului și le îngheață.

Curenții din interiorul norului sunt atât de puternici încât nu permit căderea imediată pe pământ a acestor formațiuni, ci încurajează formarea unor cristale de gheață și mai mari prin mișcarea lor în interiorul norului.

Când greutatea acestor cristale ajunge să fie foarte mare, curenții din nor nu mai îl mai pot susține și acestea cad pe sol.

Unele bucăți de grindină pot ajunge la greutatea de un kilogram.

Citește și Ce fenomen meteo ești, în funcție de zodie

Grindina este însoțită de averse puternice, vijelii și descărcări electrice.

Grindina – fenomen apocaliptic

Acest fenomen natural întâlnit destul de des vara are o semnificație puternic religioasă și este văzută ca semn al puterii divine. Grindina este menționată și în Biblie, Vechiul Testament, ca fiind una dintre cele trei plăgi care a distrus Egiptul și a ajutat la eliberarea evreilor. În Apocalipsa, grindina este una dintre semnele sfârșitului, având greutatea “unui talant” (aproximativ 35 de kilograme).

Sursa foto: 123rf

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton