Aud din ce în ce mai des: „Am o dietă bazată pe fructe“. Este oare sănătos să înlocuieşti grupe alimentare întregi, cum ar fi carnea sau lactatele, doar cu fructe?
Multe dintre clientele începătoare se grăbesc să slăbească şi fac o greşeală majoră, dar care nu pare atât de gravă: înlocuiesc una sau mai multe mese, cu fructe. În acest fel îşi privează organismul de grăsimi esenţiale, proteine, vitamine şi minerale şi consumă o cantitate prea mare de zahăr. Fructele trebuie incluse într-o dietă echilibrată, fară a neglija celelalte grupe alimentare. Mai mult, consumul excesiv de fructe declanşează procesul de stocare a grăsimilor, pierderea masei musculare şi poate duce la malnutriţie.
Ce conţin fructele?
În general, fructele au un conţinut caloric redus, dar au în compoziţie o cantitate însemnată de zaharuri – fructoză, sucroză şi alte categorii de carbohidraţi. Zahărul este uşor de digerat şi ne dă energie rapid, dar în cazul unui consum excesiv de fructe acest surplus de energie se transformă în depuneri de grăsime. Fructoza are aceeaşi încărcătură calorică ca zahărul, de 4 kcal /gram. Ea semnalează organismului să stocheze grăsimea în loc să o ardă, chiar în cazul unui deficit caloric. Aşadar, dacă vrei să slăbeşti, redu consumul de fructoză. Fibrele din fructe se regăsesc în special în coajă. Din păcate, tot în coajă se regăsesc reziduurile tratamentelor cu insecticide, coloranţi şi conservanţi. Sucurile de fructe pierd o mare parte din fibre şi uşurează absorbţia intestinală, deci în ficat ajunge o cantitate şi mai mare de fructoză decât dacă ai mânca fructul întreg. De asemenea, sucurile de fructe conservate, disponibile în comerţ, sunt îmbogăţite cu arome şi zahăr. Aşadar, e de preferat să mănânci fructul întreg, şi nu să bei sucul natural. Prin congelare însă, fructele nu pierd din conţinutul de enzime şi antioxidanţi, aşa că dacă nu găseşti fructe foarte proaspete, poţi apela la cele din frigider fără nicio grijă.
Ce, cât şi când trebuie să mănânc?
E important să alegi fructe proaspete, care nu au petrecut timp îndelungat în depozite. Astfel te asiguri că au o concentraţie mai mare de vitamine, minerale, enzime şi antioxidanţi. Dacă vrei să scapi de ultimele kilograme înainte de concediu, limitează-te la una-trei porţii pe zi, de preferinţă înainte şi după antrenament sau în prima parte a zilei. Alege fructele care au un conţinut caloric redus şi mănâncă-le între mese, nu după masă. Astfel eviţi balonarea, încărcarea excesivă a sto-macului şi îţi controlezi mai bine apetitul.
Foto: Shutterstock