Se știe că bananele se strică repede și din momentul în care coaja lor devine neagră, nu mai sunt bune de consum.
Unii cercetători afirmă că bananele foarte coapte au efecte pozitive asupra sistemului nostru imunitar. Bananele negre conțin TNF (factor de necroză tumorală) o substanță care atacă și ucide celulele tumorale.
Unele persoane nu renunță la bananele foarte coapte și le folosesc pentru checul cu banane, dar există un truc care le face din nou galbene și tocmai bune de consum. Trucul a fost denumit de multe persoane drept trucul bananelor zombie și a ajuns viral pe internet.
Pune banana în pungă, adaugă orez (nu e nevoie ca orezul să acopere banana) și scoate aerul dn pungă. Acest pas este foarte important. Punga se închide numai după ce ai reușit să scoți cât mai mult aer din pungă.
Banana se lasă în punga închisă circa o oră pentru ca orezul să absoarbă toată umezeala.
După o oră, scoate banana din pungă și ținând-o de codiță și usuc-o cu ajutorul unui uscător de păr (foehn) la temperatură medie. Dacă nu ai o astfel de setare, folosește temperatura de care dispui, dar alternează cu un jet de aer rece pentru ca banana să nu se spraîncălzească.
Fructul se usucă până ce culoarea sa se schimbă în galben.