Dieta urbană

.

În orice împrejurare, dacă vrei să slăbeşti, nu mânca dulciuri şi grăsimi nesănătoase.
Mănâncă legume, carne, lactate naturale şi fructe. Cred că toată lumea ştie această regulă, pentru că e perfect rezonabilă.  Deşi pare extrem de simplu, în viaţa de zi cu zi e mai complicat să o respecţi, pentru că ai un program aglomerat, eşti mereu pe drumuri, agitată, stresată, în criză de timp. Cum să ţii dietă când între două întâlniri nu ai timp să te opreşti să mănânci la un restaurant? Sau eşti la o petrecere cu prietenii şi nu vrei să strici cheful nimănui, declarând sus şi tare că tu ţii dietă? Sau, mai rău, acel bărbat special te invită la cină la un restaurant fabulos şi nu vrei să-i spui, încă de la prima întâlnire, că îţi doreşti să mai scapi de câteva kilograme? Ei bine, în cei patru ani de când mă ocup de dietele şi antrenamentele clientelor mele, am găsit împreună soluţii simple şi eficiente pentru asta. Atenţie însă, nu te obişnui să mănânci aşa mereu  este vorba de soluţii pentru situaţii excepţionale.

Nu am timp să mănânc, muncesc toată ziua

Aud replica asta foarte des, mai ales când vine vorba de oprit la o benzinărie şi mâncat un pachet de biscuiţi. Sau, mai rău, la un fast-food unde comanzi rapid un sandviş şi un suc. Soluţia se găseşte tot la benzinărie şi la fast-food.
E simplu: intri în benzinărie, treci de raionul cu dulciuri şi te îndrepţi spre raftul cu alune. De cele mai multe ori, se găsesc mixuri de alune crude de diverse tipuri, ambalate la pungi de 100 de grame. Dacă nu găseşti crude, alege migdale, caju sau alune de pădure prăjite. Nu sunt la fel de sănătoase, dar nu e o tragedie să faci acest compromis. Apoi, mergi cu paşi siguri spre raionul cu băuturi şi ia din raft o sticlă de apă plată şi una de iaurt de băut sau kefir. Ai o masă perfect săţioasă, de aproape 500 de kcal, cu un conţinut nutriţional echilibrat şi sănătos.
Mai există varianta fast-foodului. Comandă o salată cu ton sau una de crudităţi  se găsesc la toate lanţurile mari. E o shaormerie? Spune-i băiatului să nu pună cartofi prăjiţi şi maioneză şi ai scăpat de aproape 500 de kcal. E o soluţie de compromis, dar o dietă care funcţionează poate fi ţinută perioade lungi, cu rezultate constante. N-o să slăbeşti mâncând shaorma la prânz, dar măcar reduci din riscul de a te îngrăşa alarmant de rapid. Şi asta vrei.

Ies mereu la restaurant cu prietenii şi nu pot să nu mănânc!

De ce să nu mănânci? E foarte important să te hrăneşti, mai ales după o zi aglomerată la muncă, după care ai „servit“, eventual şi o oră, două de sală. Deşi eşti lihnită de foame, nu înseamnă să te arunci în prima porţie de paste, urmate de desert şi, eventual, ceva alcool cu paiul. Cel mai bine e să alegi din meniu un grătar din carne slabă – pui, curcan, peşte, vită – şi o garnitură de legume – broccoli, conopidă, fasole verde, spanac, chiar şi o salată uşoară. Nu va bănui nimeni ca ţii dietă şi, crede-mă, nu am auzit pe nimeni că s-a îngrăşat mâncând prea mult spanac şi carne slabă.

În fiecare weekend ies în oraş cu prietenii şi…

De regulă, bei alcool, ţi se face foame, şi în toiul nopţii mergeţi să mâncaţi ceva. E reţeta clasică pentru balonarea pe care o simţi luni, faţa obosită şi aspectul nefericit al coapselor tale. Soluţia în acest caz este să bei mai puţin. Ca să nu te tragă prietenii de mânecă, alege un cocktail la pahar mare şi o sticlă de apă plată. Când ţi se face sete, bea întâi câteva guri de apă, apoi încearcă cocktailul. Alcoolul deshidratează şi împiedică arderea grăsimilor. Dacă însă te hidratezi corespunzător, vei limita şi cantitatea de alcool, şi efectele nocive ale acestuia. Când vine vorba de mâncatul după „băută“, vezi regula comandatului la restaurant sau la fast-food, în funcţie de locul în care vă opriţi.
A ţine dietă nu înseamnă să te închizi în casă şi să uiţi complet de orice gust plăcut. A ţine dietă înseamnă să înveţi să faci alegeri astfel încât să diminuezi efectele nocive ale diverselor preparate. În acest fel poţi reuşi să mănânci relativ sănătos în cele mai multe cazuri şi vei reduce riscul kilogramelor acumulate din cauza obişnuinţei şi comodităţii.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton