Află totul despre infecţiile virale de sezon!

.

Nu e un vaccin, ci informaţia corectă de care ai nevoie pentru a evita cât se poate infecţiile virale de sezon
Pentru ceva atât de banal precum gripa, e incredibil cât de puţine lucruri corecte ştie lumea. De câte ori n-ai auzit, din partea unei colege de birou căreia îi curgea nasul: „am o gripă rebelă“? Asta în condiţiile în care gripa nu are ca simptom secreţiile nazale, ci cu totul altele. Partea mai proastă este că aceste mituri despre răceală şi gripă se întâlnesc chiar şi printre reprezentanţii personalului medical care, rutinaţi de atâtea tratamente, sunt gata să-ţi recomande tot felul de medicamente fără efect, doar pentru că, la un moment dat, s-a crezut că respectivul produs face bine la răceală. E cazul arhicunoscutei Vitamina C, care a fost „demascată“ de numeroase studii clinice, întinse pe perioade de zeci de ani şi efectuate pe sute de mii de oameni, ca total nefolositoare în cazul răcelilor.
Drept pentru care ne-am gândit să facem un fel de recapitulare a poveştilor despre gripă şi să îţi reîmprospătăm informaţia, astfel încât să fii „up-to-date“ şi în această privinţă.

FALS Gripa nu e o boală gravă

E o boală foarte serioasă. Anual, în Statele Unite, peste 200 000 de oameni ajung la spital din cauza gripei, iar 36 000 mor de gripă!

FALS Poţi să faci gripă de la vaccin

E imposibil să se întâmple aşa ceva. Vaccinul e făcut cu virus mort. Singurul vaccin antigripal cu virus viu este cel cu administrare intranazală. Dar şi acest virus viu are „aripile tăiate“. Povestea cu infecţia „de la vaccin“ apare deoarece mulţi au reacţii neplăcute după ce îl fac: roşeaţă, durere sau chiar fac o răceală oarecare în acea perioadă, despre care cred că e gripă.

FALS Poţi trata gripa cu antibiotice

Gripa e produsă de un virus. Antibioticele pot omorî numai bacterii. Deci n-au niciun efect asupra virusului gripal. E adevărat însă că, peste unele infecţii gripale, se pot supraadăuga infecţii microbiene, care pot fi tratate cu antibiotic, ceea ce va duce şi la ameliorarea simptomelor de gripă.

FALS Dacă te-ai vaccinat de gripă, nu mai ai nicio grijă toată iarna

Gripa este doar una dintre miile de infecţii virale şi bacteriene care apar cu precădere în sezonul rece. Şi e atât de cunoscută fiindcă poate fi foarte gravă, chiar mortală. Însă vaccinul antigripal nu te fereşte decât de gripă. În faţa celorlalte mii de virusuri nu ai nicio apărare specifică.

FALS Vremea rece e cauza gripei

Orice ţi-ar fi spus mama când erai mică, să ştii că nu din cauza frigului răceşti. Gândeşte-te că, în California, practic, nu e frig niciodată şi, cu toate astea, americanii fac gripă. La fel africanii de la tropice. Ce-i drept, vremea rece şi umedă poate favoriza răspândirea virusului gripal. Dar cauza bolii rămâne virusul.

Cine să facă vaccinul

Dacă eşti sănătos-tun, poţi să «sari» peste vaccin.
Dacă eşti copil, bătrân sau bolnav, imunizează-te!
Copiii – pot face vaccinul intramuscular de la 6 luni şi e bine să îl repete anual, până la 18 ani
Femeile însărcinate şi care alăptează – acum medicii recomandă să se vaccineze şi ele
Personalul medical şi cei care lucrează ca asistenţi sociali (cămine de bătrâni, copii orfani, persoane cu handicap mintal) – în afară de ei, ar trebui vaccinaţi toţi membrii familiilor lor
Cei cu imunitatea compromisă trebuie neapărat vaccinaţi, alături de persoanele cu care vin în contact mai des (însoţitori, familie, prieteni)
Persoanele de peste 55 de ani şi cele care suferă de boli cronice, care le afectează sistemul de apărare

Cine să nu facă vaccinul

Cei care au alergie gravă (care riscă un şoc anafilactic) la proteinele din ou
Cei care au febră medie şi/sau mare
Cei care au fost imunizaţi cu un alt vaccin în ultimele 4-6 săptămâni
Copiii cu vârsta sub 6 luni (dacă e vorba de vaccinul injectabil) sau sub 2 ani (în cazul vaccinului cu administrare intranazală)
Adulţii tineri şi sănătoşi

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton