Patru dintre cei mai citiți autori ai blogurilor de parenting povestesc, în revista Unica de iulie, unde vor merge în vacanță alături de copiii lor, cât de mult sau de puțin își expun odraslele în social media și ce lecții au de învățat de la cei mici. Descoperă în continuare ce amintiri au din propriile lor vacanțe din copilărie, ce recomandări de locuri cool de frecventat în familie ne fac și care li se pare cea mai interesantă jucărie a momentului.
Mihaela Coșescu (crestemoameni.ro)
Eu am fost copil mult timp, încă sunt, așa că nu știu exact la care vacanțe să mă gândesc. Cel mai mult îmi plăcea să citesc. Citeam cam tot timpul, până amețeam, și mi-e foarte dor de timpul acela de citit, când nu trăgea nimeni de mine că vrea mâncare, apă, afară, la oliță etc.
O altă perioadă idilică a copilăriei a fost perioada petrecută la corala Fantasia. A fost un vis frumos, mi-a plăcut foarte mult să cânt. A fost un privilegiu să fiu membră a corului, am legat prietenii de-o viață, am crescut mult împreună. Nu este ușor să cânți în armonie cu 30-40 de oameni. Trebuie să știi când să cânți piano pentru a se auzi și celelalte voci, astfel încât să fie valoroasă piesa interpretată. și pentru mine acesta a fost un exercițiu foarte bun, care m-a învățat și să tac, și să ascult, și să dau sonorul la minimum atunci când e necesar. A fost o experiență de neuitat, pentru că aduceam bucurie publicului, ne aduceam nouă bucurie, eram generoși, înghețam de frig în costume prin săli neîncălzite, ne țineam de mână când aveam emoții mari, ne îmbrățișam când reușeam să cântăm piese foarte dificile și știam gustul momentului în care facem ceva cu pasiune.
Un loc frumos, pe care îl recomand cu căldură copiilor de toate vârstele, este Orășelul Cunoașterii din București.Mi-ar fi plăcut să ajung acolo în copilăria mea de acum 30 de ani, dacă ar fi existat. E un loc cu oameni frumoși, în care știința este aproape de sufletul copiilor, de o manieră ludică și experimentală, se cuibărește tiptil în ființa lor, un loc în care copiii vin cu multe întrebări și pleacă cu multe răspunsuri, dar cu și mai multe întrebări.
Momentan am decis ca eu să fiu jucăria cea mai frumoasă a copiilor. Sunt multifuncțională, cânt, dansez, plâng, râd, iau în brațe, alerg, vorbesc limbi străine, mă enervez, îmi cer scuze. Fac multe, mi-ar plăcea să fac și mai multe, dar sigur fac tot ce pot. Primii 6 ani din viața copiilor sunt cruciali, așa că am decis să nu revin la un loc de muncă cu program fix, cu foarte multe ore pe zi, ci să fiu acasă, jucăria lor preferată.
Îmi plăceau mult taberele cu colegii. Nu-mi plăcea când mă lăsau ai mei la bunici, la țară, cu zilele. Îmi era foarte dor de mama și, deși copilăria la țară era mereu plină de surprize, mai degrabă tânjeam după mama decât mă bucuram de vacanță.
Un loc prietenos pentru copii este Hotel Bielman, de lângă Brașov. Și Grecia.
Pentru noi, acum, cel mai interesant lucru sunt bicicletele, pe care ieșim toți patru cât de des putem. Traversăm parcuri, ajungem în centrul orașului, copiii văd lucruri, pun întrebări, observă, descoperă orașul, facem mișcare.
Bogdana Dobre (bogdanadobre.ro)
Cele mai faine amintiri le am din vacanțele petrecute la bunicii mei, la Cluj. Tocmai pentru că eram, cât era ziua de lungă, pe coclauri, făceam ce ne trecea nouă prin cap, alergam, ne jucam, cream tot felul de scenarii. Toate acestea m-au îmbogățit enorm, sufletește și emoțional, dar și mental deopotrivă. Îmi este greu să spun ce nu îmi plăcea, poate doar lipsurile din acea perioadă, pe care, totuși, deși eram destul de mică, le-am simțit și pe pielea mea.
Loc prietenos cu copiii? Insula Thassos J. De pe la noi, aș zice de Kuib, din Sinaia. Noi mergem de multe ori pe acolo și, deși rareori stăm să servim ceva și niciodată nu suntem cazați acolo, mereu oamenii locului ne-au primit cu brațele deschise și i-au lăsat pe copii să-și facă de cap pe la locurile de joacă, în teorie rezervate doar clienților.
În privința jucăriilor la modă, mă feresc să dau verdicte într-un sens sau altul sau să fac generalizări. Deci tot ce se poate ca o jucărie care să le fi plăcut alor mei, iar mie să mi se fi părut extraordinară, altei familii să i se fi părut o, pardon my French, o porcărie.
Robert Diaconeasa (daddycool.ro)
Când am fost mic, eu nu am avut parte de vacanțe, iar de aici rezultă faptul că nu am amintiri de împărtășit. Cred că prima mea „vacanță” a fost la vârsta de 7 ani, în cantonamentul echipei de hochei pe gheață din care făceam parte. A avut loc la mare și am fost la un pas să mă înec. 🙂
Un loc foarte prietenos pentru părinți este parcul. E minunat pentru cei mici și are efecte terapeutice incredibile și pentru noi, părinții preocupați de diverse lucruri fără importanță.
Sincer să fiu, nu ținem cont de lucrurile noi care apar în materie de jucării. Căutăm să îi luăm lui Ingrid jucării vintage din anticariate sau magazine de acest gen, cum am făcut și în cea mai recentă vacanță. Ne-am întors de la Saint Tropez cu o mulțime de lucruri drăguțe, pe care am dat doar 10 euro. Paradoxal, nu? 🙂 Am primit de curând un nisip kinetic și mi s-a părut fantastic. Practic, e un nisip asemănător plastilinei, pe care îl poți modela în ce fel vrei, care nu e toxic și e foarte ușor de strâns de pe jos după ce ai terminat joaca. Mi se pare o invenție foarte cool. Pentru copii, desigur, dar nu-i poți rezista nici tu, părintele.
Citește continuarea articolului în revista Unica de iulie, din 25 iunie la chioșcurile de presă!