O prietenie toxică nu îţi aduce niciun beneficiu. Din contră, te poate duce la depresii dacă nu faci efortul să te rupi de persoana care te „otrăveşte” psihic în fiecare zi.
Ce este prietenia toxică
Într-o prietenie, fiecare din cei doi ar trebui să aibă o importanţă egală, să fie respectat, sprijinit şi înţeles la fel de mult pe cât îl respectă, sprijină şi înţelege pe celălalt. Poţi considera că o prietenie este toxică atunci când nu există acest echilibru, când nevoile prietei tale sunt împlinite, iar ale tale nu.
O prietenă apropiată îţi poate influenţa întreaga viaţă, de la profesie până la sănătate, iar când ai parte de o relaţie toxică, înseamnă că impactul poate fi negativ pe toate planurile.
Citeşte şi: Cum îţi consolezi prietena după o despărţire.
Cum recunoşti o prietenă toxică
Sunt atâtea moduri în care o prietenă te poate răni, încât e greu de trasat un portret robot al prietenei toxice. În mare, poate fi vorba de următoarele semne:
• Nu este de încredere. Nu îşi ţine promisiunile, se răzgândeşte des, îţi strică toate planurile. • Nu poate ţine secrete. Îi faci o destănuire, după care afli că tot grupul ştie lucrul respectiv. • Nu te ajută. Deşi îi acorzi ajutorul tău de câte ori are nevoie, nu îţi întoarce favoarea. • Este mereu în competiţie cu tine. Face tot posibilul să te întreacă pe toate planurile şi are grijă mereu să-ţi amintească de ce este mai bună ca tine. • Te critică tot timpul. Nu-i plac nici ideile tale, nici hainele, nici iubitul tău, nici jobul tău şi are grijă să ţi-o spună cu fiecare ocazie. • Se plânge tot timpul. Nu îţi vorbeşte decât despre grijile sale, lucru care te duce încet, dar sigur, spre o depresie.
Citeşte Între prietene: Prietena mea flirtează cu soţul meu.
De ce îţi e greu să te îndepărtezi
Eşti conştientă că ai o stare proastă după fiecare întâlnire cu ea, te răneşte prin vorbele şi acţiunile sale şi totuşi nu poţi să rupi relaţia. De ce? Din acelaşi motiv pentru care unele femei rămân alături de parteneri violenţi. În primul rând este vorba de obişnuinţă. În al doilea rând, un prieten toxic, ca şi un partener abuziv, te poate convinge subtil că fără el nu te-ai putea descurca. Ca să nu mai vorbim de sentimentul de vină pe care îl ai când te gândeşti să părăseşti o prietenă sau de teama că nu îţi vei găsi un alta în loc.
• Descoperă motivele! Probabil că prietena ta nu te „otrăveşte” intenţionat, ci există un motiv pentru care se comportă aşa. Dacă descoperi care este acesta, poate reuşeşti să îl elimini. • Analizează prietenia şi vezi dacă există părţi bune, activităţi pe care le puteţi face împreună fără probleme. Le poţi păstra doar pe acestea. De exemplu, prietena respectivă nu poate ţine un secret, dar este o bună parteneră de shopping. Evită discuţiile intime cu ea, dar invit-o în continuare la magazine. • Spune lucrurilor pe nume! Între prietenii vechi sinceritatea este permisă, aşa că încearcă să-i spui ce te deranjează şi poate va fi dispusă să se controleze. • Renunţă! Unele prietenii, oricât de vechi şi oricât de strânse ar fi, nu mai au nicio şansă.
Foto: Shutterstock