Te loveşte, inevitabil, în fiecare lună. Oricât ai vrea să îl faci să dispară, ştii că vei fi nesuferită, mânioasă şi iritată.
Te gândeşti că Poate Mâine va fi Senin. Că nu te vei mai trezi cu faţa la cearşaf, că nu te va mai deranja orice lucru mic şi că vei putea trece peste zi fără cel puţin o ceartă cu o persoană importantă.
Cine e şi ce face?
Sindromul premenstrual este un fel de simptom mai puţin explicabil decât e constatabil. Faptul că există şi se manifestă la femei de pretutindeni e poate mai important decât motivul pentru care există. Dacă te afectează şi pe tine, ştii bine că e o povară nu numai pentru cei care întâlnesc „furia” sindromului, ci şi pentru tine, pentru că îţi schimbă total şi aproape fără drept de apel dispoziţia. Sindromul premenstrual (sau PMS ul cum e cunoscut mai pe larg) te afectează atât la nivel fiziologic, cât şi la nivel psihologic. Poate mai puţin cu-noscut e faptul că PMS-ul apare şi durează aproximativ zece zile înaintea instalării menstrei. Simptomele dispar odată cu apariţia ei.
Ca să treci cu bine
Dacă ştii că suferi de pe urma PMS-ului, e bine să-ţi iei măsuri de precauţie. Aşa cum o groapă în drum trebuie semnalizată, aşa e şi cu manifestările sindromului: dacă nu vor fi avertizaţi, cei din jurul tău vor suferi. E destul de clar că vei fi afectată emoţional. Asta înseamnă iritabilitate, oboseală, rezistenţă scăzută, toleranţă mai pe zero. Ar fi bine să eviţi situaţiile (şi persoanele) care ştii că te enervează din principiu. Nu te angaja în discuţii importante cu persoane semnificative în această perioadă. Nu te expune unor factori de stres suplimentari: dacă ştii că te vei enerva în trafic (lucru foarte posibil, de altfel) mai bine ia taxiul sau transportul în comun. (deşi sunt şanse să te enerveze şi taximetristul, şi colegii de autobuz). Nu uita să te relaxezi şi nu te judeca prea aspru: dacă e cu adevărat vorba de PMS, starea pe care o ai nu ţi se ÇdatoreazăÈ, dar nici nu te defineşte. E mai degrabă un disconfort de care e bine să fii conştientă, pentru a nu te scoate din ritm. E ca o durere surdă, pe care alegi să o ignori: ea va creşte şi îţi va afecta starea. Dacă îi dai atenţia cuvenită, fără însă să faci din asta întreg focusul zilelor tale, balanţa se va echilibra.
Minighid de supravieţuire
Ai nevoie de toate armele din dotare ca să treci de PMS, aşa că: ► Mănâncă echilibrat. Ţine în frâu consumul de zahăr şi excitantele precum cofeina. Ia mesele regulat şi nu lăsa glicemia să scadă (te vei enerva şi mai rău). ►Ţine-ţi relaxarea în buzunar. Ţine la îndemână ceva ce ştii că te scoate din starea proastă oricum şi oricând: poate fi piesa preferată pe mp3 sau jucăria pufoasă antistres de la brelocul de chei. ► 5 minute în colţul tău liniştit. Dacă simţi că te enervezi şi eşti pe cale să explodezi, opreşte discuţia sau interacţiunea şi ia-ţi un pic de timp. Mai bine amâni acum decât să regreţi mai târziu.