(P) Drumul către o carieră în IT poate trece prin filmele cu spioni

.
Noemi Fogarasi îşi dorea să devină spioană când era mică, dar a ajuns să lucreze în IT, pentru Microsoft România, şi să coordoneze şase oameni.

Noemi Fogarasi este, la 27 de ani, o româncă ambiţioasă şi plină de energie. În liceu s-a hotărât să se înscrie la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti. După primul an de facultate îşi dorea să demonstreze că poate să răzbată prin propriile forte, aşa că s-a angajat, în timpul verii, la o companie de IT, pe customer service. Încurajată de succesul de la primul loc de muncă din viaţa sa, Noemi a plecat în Statele Unite ale Americii (SUA) între al doilea şi al treilea an de facultatate, prin intermediul programului „Work and Travel”. Acolo a avut două joburi – vânzătoare de bijuterii şi casier într-un magazin amplasat pe o plajă. Experienţa americană a învăţat-o să relaţioneze cu oameni foarte diferiţi şi i-a dat o foarte mare încredere în sine.

Noemi a continuat să-şi construiască, pas cu pas, traseul să profesional, iar acum este technical advisor la Microsoft România.

eJobs: La ce fel de carieră visai în copilărie?

Noemi Fogarasi: Mi-aş fi dorit să lucrez în serviciile secrete. Mi se părea ceva foarte cool. Cred că îmi doream acest lucru pentru că îmi plăceau foarte mult filmele cu spioni.

eJobs: De ce nu ţi-ai urmat dorinţa din copilărie şi ai ajuns să lucrezi în domeniul IT&C?

Noemi Fogarasi: Când am crescut, mi-am dat seama că ar trebui să renunţ la multe lucruri, precum familie, dacă ar fi să urmez o carieră în diplomaţie sau în servicii „mai puţin cunoscute”.

eJobs: Când te-ai hotârât asupra carierei pe care să o alegi?

Noemi Fogarasi: În clasa a 12-a. Totuşi, nu eram foarte sigură că vreau să mă axez pe IT şi tocmai de aceea, când am ales facultatea, am avut grijă să fie una care să aibă deschidere şi spre alte domenii. Mai exact, spre domeniul economic, în cazul meu.

eJobs: Când ai avut primul contact profesional cu Microsoft?

Noemi Fogarasi: La începutul anului al treilea de facultate. Am aplicat la un internship. Am făcut acest pas pentru că sunt de părere că, dacă îţi doreşti ceva, nu trebuie să aştepţi să ţi se întâmple. Am fost acceptată la internship. Tot programul de internship a durat o lună de zile. În acea lună am ajuns să interacţionez cu tehnologia SharePoint, cea cu care lucrez şi în prezent. La momentul respectiv lucram într-o echipă de băieţi. Ei erau ca nişte zei pentru mine, deoarece ştiau atât de multe chestii, atât pe zona de soft skills, cât şi pe cea tehnică. În timpul acelui internship mi-am propus ca, peste câţiva ani, să ajung să lucrez pentru Microsoft.

eJobs: Când te-ai angajat la Microsoft?

Noemi Fogarasi: După facultate m-am înscris la un program de master, cu o durată de doi ani. Am făcut jumătate de master în Suedia şi jumătate în România. Nu am dorit să rămân în Suedia după terminarea masterului, pentru că prietenii şi familia mea erau în România. Aşa că am aplicat pentru un job de support engineer la Microsoft. Îmi doream ca respectivul job să fie pe tehnologia SQL şi nu pe tehnologia SharePoint. Consideram că lucrul cu bazele de date, caracteristic tehnologiei SQL, se potriveşte mai bine cu profilul meu. Am avut un interviu cu doi oameni tehnici, unul specializat pe SQL şi unul pe SharePoint, un interviu cu managerul direct, un interviu de limbă şi un interviu cu un reprezentant al departamentului de HR. Am primit un telefon la două zile distanţă de ultimul interviu şi persoana care m-a sunat mi-a spus: „te placem foarte mult şi vrem să-ţi propunem să faci parte din programul Microsoft Academy for College Hires (MACH)”. Am mai avut un interviu cu directorul de HR al Microsoft de la acea vreme şi am fost acceptată în MACH.

eJobs: Ce înseamnă, mai exact, MACH şi ce experienţe ai avut ca participant în program?

Noemi Fogarasi: MACH este un program de dezvoltare profesională, care se desfăşoară într-un ritm accelerat, pe parcursul a doi ani de zile. Programul ţinteşte să îmbunătăţească abilităţile soft şi tehnice ale participanţilor. Cel mai important lucru pe care l-am obţinut în urma parcurgerii acestui program a fost o reţea socială şi una profesională, care cred că îmi vor fi de folos pentru totdeauna. De asemenea, pe durata programului am călătorit în SUA, Olanda, Franța şi Germania, unde am participat la mai multe traininguri, alături de alţi angajaţi Microsoft din toată lumea, cam de aceeaşi vârstă cu mine. Totodată, pe lângă aceste traininguri, în cadrul MACH ai posibilitatea să te implici în diverse programe, la nivelul comunităţilor locale. Eu m-am implicat într-un astfel de program prin care încercam să construim o „punte” între şcoala şi businessul din România. Prin intermediul acestui program am încercat să pregătim studenţii români să acumuleze acele cunoştinţe sociale şi tehnice care să le permită să capete nişte abilităţi astfel încât, la finalul facultăţii, să se angajeze mai uşor.

În altă ordine de idei, ca membru MACH am avut ocazia să stau faţă în faţă cu Steve Ballmer, fostul CEO al Microsoft. Şi nu doar o dată, ci de două ori. Din interacţiunile cu el am învăţat că nu poţi să faci nimic fără pasiune.

eJobs: Mai devreme vorbeai de diferenţele între felul în care şcoala românească îşi pregăteşte studenţii şi aşteptările pe care le au companiile de la absolvenţii de facultate. Cum explici faptul că România are foarte mulţi IT-işti buni dar, în acelaşi timp, are un grad foarte scăzut de alfabetizare digitală?

Noemi Fogarasi: Este o întrebare foarte bună, pe care ar trebui să şi-o pună mulţi oameni din România. În România avem mulţi IT-işti buni. Punct. Motivul pentru care cred că suntem foarte buni în IT este că, în România, nu-ţi permiţi să visezi că poţi să trăieşti din orice. Iar IT-ul este una dintre chestiile din care poţi să trăieşti mai mult decât decent în ţara noastră. Pe lângă acest lucru, cred că suntem şi foarte ambiţioşi. Dacă îţi doreşti să trăieşti bine în România, nici nu poţi fi altfel. Şi cred că asta ne oferă un avantaj foarte mare în faţa locuitorilor altor ţări.

Pe de altă parte, în România avem foarte mulţi oameni care nu ştiu să folosească un calculator, mai ales în mediul rural. Din păcate, în cele mai multe cazuri, nu sunt încurajaţi să urmeze o altă şcoală decât cea obligatorie.

eJobs: Ai început cu un job de support engineer, iar acum eşti technical advisor. Ce presupune funcţia ta?

Noemi Fogarasi: Fac parte dintr-o echipă de 23 de oameni. Eu sunt unul dintre cei doi technical advisori la care pot apela colegii de pe support engineering când apar anumite probleme. În plus, de curând mi s-a încredinţa un rol de manager pentru şase dintre colegii mei mai noi. Asta înseamnă, printre altele, că încerc să-i ghidez în carieră şi că, la sfârşitul anului, le evaluez performanţele şi stabilesc, de exemplu, creșterile salariale.

eJobs: Care parte a jobului tău îţi place mai mult: cea tehnică sau lucrul cu oamenii?

Noemi Fogarasi: De obicei îţi place mai mult partea la care te pricepi mai bine. Şi, deocamdată, eu mă pricep mai bine la partea tehnică. Însă la fel cum sunt pasionată de tehnologie, sunt pasionată şi de oameni. Cred că dincolo de satisfacţia pe care o ai când rezolvi o problemă tehnică, ai o satisfacţie mult mai mare când ajuţi pe cineva să se dezvolte profesional în direcţia în care doreşte.

eJobs: Care sunt următoarele tale obiective profesionale?

Noemi Fogarasi: Îmi doresc ca, în doi ani, să devin support engineering manager. Asta îmi va permite, de exemplu, să coordonez o echipă întreagă, aşa cum este cea din care fac parte, nu doar anumiţi oameni.

eJobs: Ce pasiuni ai?

Noemi Fogarasi: În timpul liber, iubesc să călătoresc. Până acum am vizitat 22 de ţări, de pe trei continente. Rusia va fi a 23-a tară pe care o voi vizita. Cea mai spectaculoasă destinaţie turistică în care am fost până acum este Hawaii. Dar mai am atât de multe locuri de vizitat… În timpul călătoriilor, cel mai mult îmi place să explorez străduţele populare şi cele adiacente lor, dar nu mă feresc nici să iau mijloacele de transport în comun şi să mă duc în suburbii. Totodată, experienţa culinară este o componentă esenţială în oricare dintre călătoriile mele. Pe lângă călătorii, sunt o mare amatoare de petreceri, iar terapia cea mai de succes pentru mine este shoppingul. În plus, sunt o cititoare avidă de articole despre tehnologie şi business.

eJobs: Ce publicaţii de tehnologie şi business citeşti?

Noemi Fogarasi: Business Insider e o publicaţie foarte dragă mie. Momentan, mă fascinează să citesc lucruri legate de „Internet of Things”. Totodată, îmi place să citesc despre antreprenorii din tehnologie, în principal.

eJobs: Ai vreo persoană din lumea businessului sau a tehnologiei pe care o admiri?

Noemi Fogarasi: Îmi place să-mi iau exemple de la oameni foarte apropiaţi mie. Oamenii care sunt lângă tine te pot inspira mult mai mult decât oamenii despre care poţi doar să citeşti. De exemplu, unul dintre oamenii apropiaţi mie care mi se pare foarte inspiraţional este Kostas Loukas, directorul general al Microsoft România. Este genul de persoană care, când intră într-o încăpere, „aprinde lumina”. Ştie să vorbească cu oamenii şi, în acelaşi timp, are o înţelegere foarte bună şi a părţii de business.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton