Cea mai tare poveste de supraviețuire! Cum a scăpat o stewardesă din Serbia dintr-o tragedie aviatică

.
26 ianuarie, 1972. Avionul McDonnell Douglas DC-9-32, cu 28 de oameni la bord, dintre care 5 membri ai echipajului, explodează în aer, deasupra actualei Republici Cehe. A existat un singur supraviețuitor, o stewardesă pe nume Vesna Vulovic, în vârstă de 22 de ani.

Explozia aparatului de zbor ce aparținea Liniilor Aeriene Iugoslave (JAT), plecase din Stockholm, Suedia, cu 28 de oameni la bord, și urma să ajungă la Belgrad, în Iugoslavia, este încă învăluită în mister. Una dintre teorii este că în interiorul aeronavei a existat o bombă și că ar fi fost vorba de un atac terorist. Alții spun că ar fi fost ”mâna” serviciilor secrete sârbe sau că avionul ar fi fost doborât din greșeală de un MIG al forțelor aeriene al Republicii Cehoslovace de atunci.

Citește și: Te-a părăsit? Ghid de supraviețuire

Oricare dintre teorii ar fi reale, nici una dintre ele nu face mai puțin tragică pierderea a 27 de suflete. A existat o singură supraviețuitoare, însoțitoarea de zbor Vesna Vulovic, care, la doar 22 de ani a plonjat, în timpul dezintegrării avionului, de la o înălțime de  peste 10.000 de metri. Nu a avut parașută și totuși a supraviețuit. A stat 27 de zile în comă, a avut multiple fracturi, a fost mult timp paralizată de la mijloc în jos și totuși… A fost noroc, intervenție divină?

Citește și: Ce faci în caz de cutremur? Mituri și tehnici de supraviețuire

A fost găsită de un pădurar, care a fost medic în al Doilea Război Mondial și a știut cum să procedeze în cazul ei. Salvatorul Vesnei, pe nume Bruno Henke, susține că a găsit-o la mijlocul avionului, care se desprinsese de fuselaj în timpul căderii. Vesna era prăbușită la pământ, mai mult moartă decât vie, în zona joncțiunii dintre aripile avionului și aparatul de zbor. În apropiere s-a descoperit și un cărucior pentru alimente, care se pare că ar fi funcționat ca o ”centură de siguranță”, țintuind-o în epavă și protejând-o în cădere. O altă ipoteză ar fi aceea că sârboaica ar fi stat la coada avionului, fiind țintuită aici de cărucior, ceea ce a ajutat-o să supraviețuiască. Vesna nu își mai amintește absolut nimic din ziua tragediei, însă pentru ea drama prăbușirii a fost o lecție din care a învățat că nu trebuie să înceteze să se bucure de viață. După ce s-a recuperat, și-a început serviciul la compania de zbor, însă a primit o funcție administrativă, dar nu ca stewardesă, și a încercat să ducă o viață normală.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton