Calciul din oasele și dinții noștri are, pe lâgă rolul structural și alte roluri funcționale: favorizează absorbția vitaminei B12, asigură o bună transmitere a impulsurilor nervoase, crește capacitatea antimicrobiană a leucocitelor, reglează coagularea sângelui, intervine în contracția musculară și în activitatea cardiacă, previne stresul și reduce tensiunea arterială.
Există alimente pe care le ingerăm zilnic, care scad scad absorbția de calciu. Cafeaua și ciocolata se află printre personajele negative ce ne pot afecta sănătatea.
Sarea
Sodiul din sare crește excreția de calciu în urină. Nutriționiștii îi avertizează pe cei care suferă deja de osteopenie sau osteoporoză să elimine sodiul din alimentație. Pentru condimentarea mâncării se recomandă sucul de lămâie, ierburile aromatice sau uleiul de măsline.
Cafeaua
Combinația de cafea cu lapte este contraindicată. Cofeina din cafea este diuretic natural ce contribuie la excretarea calciului în urină. Pentru a nu afecta balanța calciului din organism sunt recomandate maxim 300 mg cofeină pe zi adică aproximativ 3 căști de cafea.
Băuturile de tip cola
Majoritatea băuturilor de acest tip conțin acid fosforic. Acesta inhibă absorbția calciului în organism. Fosforul crește nivelurile de hormoni paratiroidieni, hormonii responsabili cu reglarea cantității de calciu în organism. Un nivel ridicat al acestor hormoni va face ca o cantitate mare de calciu să fie extrasă din oase și dinți si transferată în sânge. Asta va duce la decalcifierea oaselor. În afară de acidul fosforic, băuturile de tip cola au și cofeină, și ea responsabilă cu scăderea calciului din organism.
Nucile, fasolea, spanacul, roșiile și germenii de grâu
Deși sunt considerate alimente sănătoase, aceste alimente sunt bogate în acid oxalic, ce ajută la eliminarea calciului în fecale. Medicii nu recomandă eliminarea acestor alimente din hrana zilnică, ci creșterea aportului de zinc atunci când alegem să mancăm nuci, fasole, spanac sau roșii. Zincul va ajuta la creșterea absorbției de calciu.
Ciocolata
Pe lângă cofeină, ciocolata este bogată și în acid oxalic ambele responsabile cu eliminarea calciului din organism. Medicii nu recomandă renunțarea la acest aliment, ci moderația. Ciocolata este bogată în antioxidanți, benefici corpului nostru.