Patru pași care te ajută să reduci riscul de a face cancer

.
Studiile arată că 40% din persoanele care suferă de cancer au avut un stil de viață nesănătos, cum ar fi fumatul, sedentarismul, alimentația nesănătoasă.

”Majoritatea îmbolnăvirilor de cancer de plămâni au drept cauză principală fumatul. Cancerul de piele are drept cauză principală expunerea excesivă la soare. În 10% din cazuri îmbolnăvirilor este vorba despre genetică. Așadar, dacă te concentrezi pe un stil de viață sănătos este suficient ca să-ți reduci riscul de îmbolnăvire”, susține Gregory Masters, medic la  Helen F. Graham Cancer Center din Newark, Delaware.

Iată cum să trăiești ca să reduci riscul de a face cancer!

Nu mai fuma

Țigările sunt cauza principală a îmbolnăvirilor, așadar, dacă vrei să reduci riscul la minim, renunță la ele. Un studiu realizat în America arată că țigările sunt cauza principală a cancerului de plămțni în 30 la sută din cazuri. ”Evitând tutunul este cea mai bună metodă de a scădea posibilitatea de îmbolnăvire. Este o îmbunătățire chiar și dacă renunți la 10 țigări pe zi, adică din 20, fumezi 10”, susține Masters. Potrivit acetuia, mai puțin de zece țigări pe zi reduce cu 27 la sută riscul apariției afecțiunii mortale.

Citește și: Ce legătură are între banane și cancerul de piele

Ține-ți greutatea în frâu

Dacă te îngrași, acest lucru nu este un dăunător numai siluetei. Potrivit Institutului American al Cercetării, grăsimea în exces în organism este legată de nouă tipuri diferite de cancer, inclusiv esofagian, de rinichi și de bilă. ”Un stil de viață sănătos este o adevărată provocare în zilele noastre.  Mâncarea de la fast-food este ieftină, ne petrecem tot mai mult timp în fața televizorului, stând pe scaun, în fața calculatorului, și nu stăm deloc afară”, este de părere Patricia Ganz, director al Secției pentru prevenirea și controlarea cancerului, de la Universitatea Los Sngeles, California. Medicul recomandă să stăm cum ochii pe kilogramele pe care le avem, astfel încât să nu avem fluctuații mari de greutate.

Mișcare cel puțin 30 de minute

Exercițiile fizice sunt cruciale atunci când vine vorba de prevenirea cancerului. La fel de importante precum alimentația sănătoasă. Dacă Societatea Americană a Cancerului recomandă 150 de minute de mișcare pe săptămână, cercetătorii au descoperit că și exercițiile care au o durată mai mică sunt eficiente. De exemplu, un studiu realizat în 2010 arată faptul că femeile care fac exerciții cel puțin 30 de minute pe săptămână sunt mai puțin expuse riscului de a face cancer de sân. Activitatea fizică are numeroase efecte în privința prevenției.

Citește și: Ce tip de cancer poți face, în funcție de stilul de viață

Nu consuma alcool

Alcoolul este cauza principală a multor îmbolnăviri cu mortala afecțiune, cum ar fi: cancer bucal, esofiagian, de ficat, de colon, de sân. Specialiștii care au efectuat o serie de cercetări privind  efectele alcoolului asupra organismului au descoperit că acesta afectează țesuturile. În colon, spre exemplu, bacteriile pot transforma alcoolul în acetaldehide, o substanță chimică ce s-a dovedit a provoca această boală la cobai.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton