Hormonii care ne ajută să trăim sănătos

.
Fac parte din viața noastră, sunt ”vinovați” de sănătatea oaselor și de forța mușchilor, printre altele, însă hormonii, căci la ei ne referim, ne ajută și în alte feluri să trăim sănătos.

Iată cum contribuie hormonii la sănătatea noastră!

Ne protejează împotriva gripei

Un studiu realizat la Școala de Sănătate Public Johns Hopkins Bloomberg, apărut în Magazinul American pentru Fiziologie, arată că estrogenul protejează organismul de gripă. Nivelul de estrogen variază lunar în cazul femeilor, în perioada premenstruală, devenind dominant în cea de-a doua săptămână de menstruație, înainte de ovulație. Bazându-se pe această informație, cercetarea oamenilor de știință indică faptul că femeile care se află în perioada de pre-menopauză sunt mai protejate împotriva gripei în săptămâna a doua a menstruației. Și în cazul celor care iau anticoncepționale, care urmează tratamente de fertilitate sau terapie cu hormoni există un risc mai mic de a se îmbolnăvi de gripă.

Ține osteoporoza la distanță

”Estrogenul este esențial pentru sistemul osos. Oasele nu pot absoarbe calciul în absența estrogenului”, susține Liz Lyster, medic specialist în obstetrică ginecologie în Foster City, California, autorul lucrării ”Ghidul scurt al menopauzei al lui doctor Liz: 5 pași simpli pentru a-ți echilibra nivelul de hormoni și a te simți bine din nou”. Și testosteronul joacă un rol important în construirea sistemului osos.

”Oasele noastre nu sunt doar o parte statică din organismul nostru, care nu ne ajută cu nimic. Tehnic, oasele sunt în permanentă dezvoltare, așa cum există în permanență pericolul de a se rupe”, explică jennifer Landa, medic specialist în obstetrică-ginecologie din Orlando, Florida.

Citește și: Semne că hormonii tăi îmbătrânesc prea repede

”La tinerețe, nivelul de estrogen este mai crescut, iar acesta are capacitatea de a stimula activitatea osteoblastică, care ajută la dezvoltarea oaselor. Când nivelul de estrogen scade, o dată ce ai ajuns la menopauză, acticitatea osteoclastică – aceea care determină ruperea oaselor, înlocuiește activitatea osteoblastică”, precizează specialistul.

Acesta este motivul pentru care, după menopauză există un risc crescut în rândul femeilor de a face osteoporoză. ”Pierzi mare parte din masa osoasă în primii cinci ani de menopauză. Așadar, în această peroiadă este important să incluzi calciul și vitamina D în dietă”, a adăugat Landa.

Lubrifiază

Estrogenul este responsabil pentru faptul că vaginul tău se lubrifiază în timpul unei partide de sex. Și asta pentru că estrogenul ajută sângele să ajungă în vagin.

Dezvoltă mușchii

Testosteronul ajută într-o mare măsură la dezvoltarea mușchilor, dar și la elasticitatea pielii. Poate vă vine greu să credeți, dar și testosteronul împiedică îmbătrânirea epidermei. Femeile au doar o zecime din cantitatea de testosteron întâlnită în organismul bărbaților.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton