Persoanele alergice la polen se pot confrunta cu simptome neplăcute și atunci când mănâncă anumite fructe, legume, condimente și nuci. Află de ce apar alergiile încrucișate și ce trebuie să faci.
Ce sunt alergiile și cum apar
Alergiile apar atunci când sistemul imunitar consideră periculoase substanțe inofensive și începe să le atace. De obicei, organismul reacționează la produse de origine animală, acarieni, mucegai, latex, polen, medicamente, plante sau veninul unor insecte, potrivit foodintolerances.org. Cele mai neplăcute simptome le provoacă alergiile alimentare, însă pot apărea reacții agresive și la polen, de exemplu. Statisticile arată că aproximativ 80% dintre persoanele alergice la polen au reacții care se manifestă în gură și în tractul digestiv. Această situație apare din cauza alergiilor încrucișate.
Cum se manifestă alergiile încrucișate
Alergiile încrucișate apar când proteinele dintr-o substanță (polen, de cele mai multe ori) sunt asemănătoare cu proteinele care se găsesc în unele alimente. De exemplu, dacă ești alergică la polenul de mesteacăn, s-ar putea să simți un disconfort și când mănânci mere, potrivit site-ului Academiei Americane de Astm Alergic și Imunologie. Între 30 – 80% dintre persoanele alergice la latex au sensibilitate și la alimente.
Foarte comună este și alergia încrucișată dintre fructe de mare și acarieni. Copiii cu dermatică atopică sau eczemă au un risc mai mare de a suferi de alergii alimentare, mai ales la lapte de vacă, ouă și nuci.
Alergiile afectează mai multe componente ale organismului, printre care se numără sistemul gastrointestinal și cel respirator, inclusiv sinusurile, ochii, pielea și chiar sistemul nervos. Trebuie să mergi la un alergolog dacă observi apariția unor simptome care dezvăluie alergii, pentru a vedea ce anume îți provoacă neplăceri.
Cele mai comune alergii încrucișate
Dacă ești alergică la polenul de mesteacăn, atunci poți avea simptome și când mănânci mere, morcovi, țelină, pere, roșii, nuci, dar și unele condimente. Alergia la polenul de pelin se poate declanșa și dacă mănânci morcovi, țelină, anason sau piersici, iar dacă ești sensibilă la polenul de ambrozie, atunci pepenele verde, castravetele, banana și semințele de floarea soarelui pot reprezenta o problemă. Și iarba numită timoftică poate produce reacții neplăcute, iar anumite componente pe care le conține seamănă cu mărul, roșia, țelina, porumbul, ardeiul sau piperul.
Cele mai multe persoane care au rinită alergică reacționează și la alte două-trei alimente. Cele mai comune simptome de alergie sunt furnicăturile, umflăturile, mâncărimile la nivelul gurii, dar în 10% dintre cazuri apar și simptome digestive. Șocul anafilactic îți pune viața în pericol, de aceea este nevoie de intervenție medicală de urgență, atunci când simptomele alergiei se agravează.
Sursa foto: 123rf.
Citește mai multe despre cât de periculos este polenul de ambrozie.